Печат на тази страница

Дъщерята на цар Киро, която беше хваната с близо 2 кг хероин за 184 921,20 лева, остава в ареста

28 Фев 2020 13:19

 

Окръжен съд – Пловдив взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Събка Рашков.
Спрямо 47-годишната жена е повдигнато обвинение за това, че на 24.02.2020 г. в гр. Пловдив без надлежно разрешително е държала с цел разпространение високорискови наркотични вещества в особено големи размери – хероин с общо нето тегло 2054,68 грама – престъпление по чл. 354а ал.2 изр. 2-ро вр. с ал.1 пр. 1 от НК. За това престъпление законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.
Според съда е налице обосновано предположение за авторството на деянието, като в тази насока са обясненията на обвиняемата С. Р., протокол за обиск и други писмени доказателства и доказателствени средства. Касае се за държане на високорискови наркотични вещества, стойността на които може да бъде определена като особени големи размери.
Относно възраженията на защитата, че не е установено дали високорисковите наркотични вещества са предназначени за разпространение, по делото липсват данни обвиняемата С. Р. да е наркозависима, а с оглед количеството като единствен извод се налага, че държаните вещества се държат с цел разпространение.
Според съда липсват данни обвиняемата С. Р. да се укрие, тя има постоянен адрес и семейство. В същото време обаче съществува опасност при мярка, различна от задържане под стража, обвиняемата да извърши престъпление. В тази насока са наличните лоши характеристични данни, като в справката за съдимост се сочи, че обвиняемата е осъждана. Действително тя е реабилитирана, но това осъждане показва стремежа на обвиняемата С. Р. да нарушава нормите за поведение в обществото.
Към настоящия момент не е установено откъде е придобитото количеството наркотични вещества, както и за кого е предназначено и при по-лека мярка съществува възможност обвиняемата С. Р. да повлияе върху други лица.
Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 5 март от 10.00 часа.

Main Menu