Печат на тази страница

Оставиха в ареста наркодилъри

30 Апр 2020 14:34

Апелативен съд – Пловдив отхвърли като неоснователни жалбите на А. Л. и П. П. и потвърди взетите от Окръжен съд – Хасково спрямо тях мерки за неотклонение „задържане под стража“.
Двамата са привлечени като обвиняеми за извършване на две престъпления. На 20.04.2020 г. в района на гранична пирамида в землището на с. Маточина в съучастие като съизвършители, без надлежно разрешително, са държали с цел разпространение високорисково наркотично вещество в големи размери (марихуана с тегло 8,4 кг на стойност 50 400 лв.) и са направили опит за контрабанда през границата на страната за същото количество наркотик.
Апелативният съд прецени, че от представените до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за съпричастност на А. Л. и П. П. и към двете повдигнати обвинения. Двамата са задържани на мястото на престъплението в момента на извършването на деянието квалифицирана контрабанда и държане на наркотици, в които са обвинени. Двамата са арестувани на зелената граница между България и Турция в последния от почивните дни за Великденските празници в часовия интервал между 19 и 20 часа, почти по тъмно в условията на въведено извънредно положение и мерки за социална изолация, които препоръчват ограничаване на пътуванията в страната.
Съдът смята, че от предвидените в закона тежки наказания за опит за контрабанда и за държането на високорискови вещества, произтича опасност и за двамата обвиняеми от извършване на престъпления, както и за укриване при по-лека мярка за неотклонение. Наказателният кодекс предвижда „лишаване от свобода“ от 10 до 15 години и глоба от 100 000 лв. до 200 000 лв. за контрабанда на високорискови наркотични вещества, а за престъплението държане на високорискови наркотични вещества в големи размери наказанието е „лишаване от свобода“ от 3 до 12 години и глоба от 10 000 лв. до 15 000 лв.
Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно. Заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка с обвиняемите, които се намираха в ареста в Хасково, а в съдебната зала в Пловдив бяха съдебният състав, прокурорът и защитниците на задържаните.

Main Menu