Година и шест месеца за бивш полицейски шеф в Трето РУ, който взел подкуп от 300 лв

27 Май 2020 14:15

 

Апелативен съд – Пловдив постанови нова осъдителна присъда срещу С. П. като отмени оправдателната присъда на Пловдивския окръжен съд спрямо него. Вместо това го призна за виновен за това, че на 4.10.2017 г. като длъжностно лице се е възползвал от своето служебно положение – началник сектор „Охранителна полиция“ в Трето РУ на МВР гр. Пловдив, за да набави за себе си противозаконно облага – пари на стойност 300 лева.
Съдът наложи едно общо най-тежко наказание на С. П. измежду наложените му за противозаконно облага и вещно укривателство в размер на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което беше отложено с изпитателен срок от 3 години. Останалата част от присъдата на Окръжен съд – Пловдив спрямо С. П. е потвърдена.
Делото в Апелативен със е образувано по протест на Окръжна прокуратура – Пловдив срещу присъда на Окръжен съд и по жалба на полицая С. П. срещу наказанието му от 1 година и 6 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Той е признат за виновен в това, че като началник сектор „Охранителна полиция“ при III РУ на МВР гр. Пловдив, на 04.10.2017 г. в гр. Пловдив, е извършил вещно укривателство на пари на стойност 300 лв., собственост на Т. К. и на Л. К., за които е предполагал, че са придобити от другиго чрез престъпление, осъществено от К. Д., в съучастие с други лица – Р. Х. и В. Ц. от гр.Ветово, обл. Русе на същата дата и година в гр. Пловдив чрез т.н. „телефонна измама“, от която К. Д. е придобил 1300 лв. и 15 евро с пострадали Т. К. и Л. К. Подсъдимият С. П. е бил оправдан от Окръжен съд по обвинението за това, че като длъжностно лице се е възползва от служебното си положение, за да набави за себе си противозаконно облага от 300 лева.
Присъдата на Апелативен съд не е окончателна. Подлежи на обжалване пред ВКС в 15-дневен период от датата на обявяването й.

 

Main Menu