Печат на тази страница

Пожарът в завода в Катуница тръгнал от полипропиленови бидони

10 Ное 2020 20:09

Потушен е пожара във фабрика за преработка на плодове в пловдивското село Катуница. Най-вероятната причина за инцидента е производствена авария.

Миризмата е задушлива, трудно се диша. От Регионалната инспекция по опазването на околната среда обаче увериха, че няма опасност за населението. Разположената тук мобилна станция измери качеството на въздуха, но данните от нея ще станат ясни едва утре, затова е препоръчително хората да не излизат от домовете си и да държат прозорците затворени.

Сигнал за пожар във фабриката е подаден в 13.15ч. 100 души са били на смяна в момента, всички са били евакуирани. За щастие няма пострадали.

Осем противопожарни екипа гасиха повече от 3 часа пожара.

"Възникването на пожара е станало в следствие на товаро-разтоварни работи, в момента не можем да кажем, че е станал взрив. Запалили са се полиетиленови и полипропиленови бидони, които са се намирали на откритата площадка", обясни директорът на РДПБЗН-Пловдив комисар Георги Мангараков пред БНТ.

"Изгорели са два камиона, единият е на логистична фирма, другият е собственост на фирмата, плюс склад за готова продукция, най-вероятно почти целият, не можем да кажем колко е, и хладилна база, също не можем да кажем колко са щетите вътре", заяви Илияна Аврамова от "Охрана на труда" във фабриката.

Собствениците на фабриката са италианско семейство, което от години живее в Катуница. То дава препитание на голяма част от селото и изобщо в региона. За момента производството тук е спряно.

"Предприятието осигурява работа на около 600 човека по време на кампания, а след кампания хората, които работят вътре, са около 300. Едната смяна е около сто и няколко човека", каза кметът на Катуница Красимир Юруков.

"Доста хора работим тука, как няма да има, кой не е притеснен, ако стане нещо и останем без работа", изрази притеснението си работникът Васил Васев.

Main Menu