Прокуратурата внесе в съда обвинителен акт спрямо трима младежи за отвличане и изнудване на 16 – годишно момче

29 Дек 2020 16:31

 

 

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Х.К., на 20 г., К.П., на 21 г. , и П.Т., на 23 г., за това, че на 21.05.2020 г., в гр. Пловдив, като съизвършители, отвлекли 16 - годишно момче от гр.Пловдив, като Х. К. е бил въоръжен, и деянието е извършено от повече от две лица и отвлеченият не е навършил 18 години – престъпление по чл. 142, ал. 2, т.1, т.2 и т.3, пр.2, вр. с чл. 142 ал. 1, вр. с чл. 20 ал. 2, вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс,

Х.К. е предаден на съд и за това, че на 21.05.2020 г., в гр. Пловдив, с цел да принуди другиго – пострадалото 16-годишно момче, да се разпореди с вещ – сумата от 1 000 лева, го е заплашил с насилие и разгласяване на позорящи обстоятелства, като деянието е придружено със заплаха за убийство, лека телесна повреда, с отнемане на имущество - мобилен телефон и е извършено от въоръжено лице – престъпление по чл. 213а ал. 2 т.1, пр.1, т.2, т.3, пр.1 и т.6, вр. с ал. 1 от НК.

Пострадалият 16-годишен младеж и един от обвиняемите Х.К. се познавали от училището, в което били в различни класове. На 11 май 2020 г., двамата се срещнали случайно в гр. Пловдив. Пострадалият бил с приятелката си. Х.К. се приближил към тях, като момичето било помолено да се отдалечи. След това обвиняемият започнал да нанася удари с отворени длани и юмруци по главата и тялото на пострадалия. Заплашил го с нож и пистолет и поискал мобилния му телефон. Пострадалият му го дал. Х.К. проверил съдържанието и като забелязал наблизо преминаващи хора прекратил агресията си и се отдалечил.

На 21 май 2020 г., обвиняемият Х.К. заедно с другите двама обвиняеми К.П. и П.Т. се движели с лек автомобил „Фолксваген Голф“ в гр. Пловдив. Х.К. отново видял пострадалото момче с приятелката му, слязъл от колата и се приближил към тях. Двамата младежи се отдалечили. Х.К. наредил на пострадалия да тръгва с него. Той го заплашил, че ако не го направи, ще го набие. 16-годишното момче се подчинило, защото се притеснило, че може приятелката му да пострада. Двамата се качили в лекия автомобил. Там били и другите двама обвиняеми К.П. и П.Т. Шофирал П.Т., въпреки че бил с отнето свидетелство за управление. Х.К. и пострадалият се намирали на задната седалка. Когато автомобилът тръгнал, 16-годишното момче се опитало да вика за помощ и да скочи от колата, но вратите били заключени. По време на пътуването пострадалият бил заплашван с нож и пистолет от Х.К,. който го удрял с юмруци по тялото. Действията му били заснети от обвиняемия К.П., който изпратил клип на свой приятел. По време на пътуването Х.К. свалил дрехи от пострадалия, а други срязал с ножа, като го предупредил, че трябва да му даде 1000 лева, защото ще му направи снимки и ще ги изпрати на негови близки, както и че ще ги публикува в социалните мрежи. След това казал на П.Т. да спре на черен път в гр. Пловдив, където тримата обвиняеми слезли. Те наредили на момчето също да излезе от колата, без дрехите. Пострадалият се подчинил, защото се страхувал за живота си. Х.К. му направил снимки с мобилния телефон, накарал го да пие вода от локва, както и др. унизяващи действия. Той му казал, че от понеделник трябва да започне да му плаща исканата сума от 1 000 лева, за да не покаже снимките и да не ги качи в интернет. Допълнително го заплашил, че ако не му даде пари, ще го пребие отново.

Тримата обвиняеми си тръгнали с автомобила и оставили пострадалия. Той успял да сложи част от разкъсаните дрехи и потърсил помощ от минаващи автомобили по близкия асфалтов път. Такава му била оказана от шофьор, като била уведомена полицията.

Спрямо тримата обвиняеми е взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи заседание по делото.

Main Menu