Печат на тази страница

Прокуратурата внесе обвинителен акт за причиняване на катастрофа, при която е загинала жена

22 Юли 2021 15:21

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо И.Т., на 36 г., за това, че на 3.08.2019 г. на път II – 56, км 94+300, общ. Марица, обл. Пловдив, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Воксхол“, с британска регистрация, е нарушил правилата за движение от Закона за движение по пътищата, и с товаq по непредпазливост, е причинил смъртта на  55-годишна жена и средна телесна повреда на 51-годишен мъж, довела до затрудняване на движението на долен десен крайник – престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от Наказателния кодекс. 
На 3 август 2019 г. обвиняемият И.Т. се движел с лек автомобил „Воксхол“, който бил с десен волан.  Пострадалата Е.Т. била на задната седалка зад него. В района на разклона за с. Скутаре, на път  II – 56, И.Т. предприел изпреварване на движещия се пред него автомобил „Мерцедес“. След като приключил маневрата, той не се прибрал веднага в своята лента, а продължил да се движи в насрещната. В това време на посочения пътен участък навлизал от завой товарен автомобил, марка „Фолксваген“, управляван от 51-годишния С.В.  Поради тази причина водачът на товарния автомобил видял в последния момент движещия се срещу него автомобил, управляван от обвиняемия.
С.В. веднага задействал спирачките на камиона, направил опит да се отклони встрани от платното, но маневрата била ограничена от мантинелата. В този момент настъпил челен удар между двата автомобила. При катастрофата били причинени множество травматични увреждания на Е.Т., в резултат на които през м. ноември 2019 г. тя починала в болницата. На водача на товарния автомобил С.Т. била причинена средна телесна повреда.
Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен И.Т., е от 3 до 15 г. години лишаване от свобода. Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи заседание по делото.

Main Menu