Прокуратурата предаде на съд обвиняема за нарушаване на наложена карантина след пристигане от чужбина

06 Ян 2022 13:39

 

 

Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо 25-годишната Б.М. Тя е предадена на съд за това, че на 02 .05 2021 г. в гр. Пловдив е нарушила мерки, издадени против разпространението или появяването на заразна болест по хората - COVID-19,  като лице, поставено под карантина с предписание на РЗИ – София. Б.М. не изпълнила задължението да не напуска адреса, посочен за пребиваване за 10-дневния срок на карантината и деянието е извършено по време на извънредно положение. Престъплението е квалифицирано по чл. 355 ал.2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.
На 26 април 2021 г. Б.М. пристигнала на ГКПП – Аерогара София със самолет от Франция. На летището тя подписала формуляр за пътници, идващи от зони с разпространение на  COVID – 19 и декларирала, че е информирана за задължителната 10-дневна карантина, която трябва да спазва. Б.М. посочила, че през това време ще пребивава на адрес в гр. Пловдив.
На 2 май 2021 г. полицейски служители извършили проверка в дома, като тя не сe намирала там. Нейна роднина заявила, че Б.М. била напуснала жилището, за да се види с бившия си съпруг. Той отрекъл, че тя е имала среща с него. По случая е образувано досъдебно производство.
Наказанието, което се предвижда за престъплението, в което е обвинена Б.М., е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Main Menu