Малко хора се събраха на обществени обсъждания за Бунарджика/снимки/

09 Авг 2018 13:18
Малко хора се събраха на обществени обсъждания за Бунарджика Малко хора се събраха на обществени обсъждания за Бунарджика

В парк Бунарджика вчера се състоя първото обществено обсъждане, организирано от администрацията на район „Централен“ във връзка с предстоящ инфраструктурен проект. Кметът на района Георги Стаменов представи плана за „Възстановяване на зона за рекреация с алейна мрежа и съществуваща инженерна инфраструктура част от парк „Хълм на освободителите“ пред малкото граждани, които дойдоха. От страна на администрацията в обсъждането взеха участие главният архитект на район „Централен“ арх. Петър Петров, инж. Надежда Петрова, главен инженер на района и ландшафтен арх. Славка Цочева. Подробности около плана представи арх. Пламена Андонова от „Ателие ДУО“, автор на плана, изработен по задание на район „Централен“ – Община Пловдив. В обсъждането се включиха 35 граждани, които активно изявиха гражданска позиция на предоставения им микрофон и получиха отговор на въпросите си лично от Георги Стаменов и от проектния екип.

 

Кметът на района, на чиято територия е разположен хълм Бунарджика, увери всички присъстващи, че цел на проекта е да се възстанови изцяло оригиналния облик на парка. „Регулационният план не ни позволява да правим външна намеса. Всеки, който желае може да участва в инспекцията и контрола на целия процес. Този и други подобни проекти се правят за гражданите и за нас е важно да чуем нагласата на обществото,“ – коментира Стаменов.
Председателят на УС на сдружение „Бизнесът за Пловдив“ инж. Любозар Фратев използва възможността да благодари на Георги Стаменов за всичко, което прави за района и да обяви решението на сдружението, което представлява, за дарение с цел възвръщане облика на чешма Бунарджика, дала името на хълма. Той отправи предложение към Община Пловдив да си върне като собственост частния терен в парка.

 

Сред темите, които присъстващите засегнаха, бяха тези за сигурността, охраната на парка, запазване и развиване на биоразнообразието, насърчаване на дейностите на открито, както и темата за бъдещи събития, които ще развият парка и ще го популяризират. Традицията на парка и в частност тази, която кореняци пловдивчани свързват с ресторант Голям Бунарджик беше спомената многократно. Активни граждани поставиха въпроса за чистотата, за влакчето, детските площадки в парка и не на последно място за бившето бомбоубежище в подножието на хълма. Отговори на въпросите бяха дадени на живо, като на някои от тях администрацията ще отговори в писмен вид през следващите дни. Протоколът от събитието ще бъде качен на сайта на район „Централен“ до 15.08.2018г., както и плановете за възстановяване на хълма.

 

Георги Стаменов планира да стартира проекта през есента на 2018г. Процедурата за избор на изпълнител е вече в ход. Предвиденият бюджет, осигурен от Община Пловдив в лицето на инж. Иван Тотев и гласуван от Общински съвет е в размер на 1 млн. лв. Проектът включва пълно подновяване на ВиК и ел. инсталацията, осигуряване на достъп до ел. захранване в различните зони на парка, изграждане на видео наблюдение и безжична интернет връзка; възстановяване на акведуктите, на старите каменни пързалки и езера, обособяване на кът за почивка и релакс, на санитарни възли и на детска площадка. Георги Стаменов изрази надежда през пролетта на 2019 г. жители и гости на гр. Пловдив да видят първите резултати от планираните дейности.

 

Червено
© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu