ФОНДАЦИЯ „ЕЛИЯ“ помага на семейства с деца с аутизъм

05 Окт 2018 14:26

 

Над 250 души подкрепиха семействата с деца с аутизъм, като закупиха картата „Оцвети Пловдив“ по време на Капана Фест 2018. Само за 3 дни фондация „Елия“ събра над 2600 лв. за реализацията на кампанията „Общуваме заедно“.

Нещо много интересно и благородно се случи тази година на Капана Фест 2018 в Пловдив. В Квартала на творческите индустрии за първи път своето място намери Фондация „Елия“, неправителствена организация, която работи в подкрепа на семействата в България, които отглеждат деца с аутизъм. Фондацията е учредена преди 2 години от Веселина и Станислав Стоянови и е посветена на тяхната дъщеря, Елия, която на 2-годишна възраст е диагностицирана с детски аутизъм.

Ако сте посетили Капана в периода 28-30 септември 2018 г., може би сте забелязали в района около „Котка и мишка“ приветливи и усмихнати хора да продават една карта за оцветяване с името „Оцвети Пловдив“. Това бяха служителите на пловдивския холдинг Стабил Груп, които доброволно подкрепяха не една, а две каузи едновременно.

Първата - Кампанията на Фондация „Елия“ с името „Общуваме заедно“, която се осъществява в подкрепа на българските семейства с деца с аутизъм.

Втората - популяризирането на картата за оцветяване „Оцвети Пловдив“, която е посветена на Града под Тепетата и неговите забележителности. Картата е изработена от Сдружение „Българска история“ с финансовата подкрепа на холдинга „Стабил Груп“. Това е третата подобна карта, която Сдружение „Българска история“ реализира, след като вече има издадени за забележителностите на България и на София.
Служители от „Стабил Груп“, както и приятели на фондация „Елия“ предлагаха картата „Оцвети Пловдив“ сред гостите на Капана Фест, като всички събрани средства от продажбите, в размер на повече от 2600 лв., ще бъдат дарени на фондацията в подкрепа на кампанията „Общуваме заедно“.

„Общуваме заедно“ е кампания, чиято крайна цел е да снабди близо 100 български семейства, които отглеждат деца с аутизъм, с визуални материали за по-лесно общуване. Тези материали включват: комуникационна папка, комуникационни карти и приложение за смартфон. Разработени са съвместно с речево-говорен патолог от Австралия, както и с партньори от Холандия.

В следващия етап на кампанията, ще се работи по-обстойно по визията и съдържанието на всички материали. В този процес, който ще продължи от 15.10 до 15.01, ще се включат както хора от фондация „Елия“, така и служители от „Стабил Груп“. От януари до март 2019 г. материалите ще се изработват.
Крайната цел на кампанията е да се създадат поне 100 комуникационни папки за семейства, които отглеждат деца с аутизъм, и още 30 за нуждите на центрове и ресурсни кабинети, които работят с деца със специални потребности.
На 02.04.2019 г., Деня на информираност за аутизма, ще се проведе практически семинар, на който ще се представят визуалните помощни средства и начина им на употреба. На семинара ще бъдат поканени всички семействата и организации, които ще използват комуникационните материали. Водещи на семинара ще бъдат специалисти, които да запознаят аудиторията с начините за въвеждане и използване на визуалните материали.

Семейства, които искат да получат комуникационните материали, ще могат да заявят своето желание предварително чрез специален формуляр, който фондация „Елия“ ще оповести през март 2019 г.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu