Учени от 13 държави обсъждат проблемите на социално-икономическото райониране

17 Окт 2018 11:23

 

Международна научно-практическа конференция по проблемите на социално-икономическото райониране ще се проведе в Пловдив от 19 до 21 октомври. Тазгодишното издание на форума е част от серията научни конференции под надслов „България на регионите“, организирани от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Целта е да се представят резултатите от най-новите изследвания на традициите, съвременното състояние на съществуващите социално-икономически райони у нас, да се проведе дискусия относно регионалната политика на страната, като бъдат представени опитът и добрите практики на други държави. Форумът се провежда с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката.
Конференцията се открива на 19 октомври от 10 часа в хотел „Холидей Ин“. Пленарни докладчици от страната ще бъдат ректорът на ВУАРР проф. Димитър Димитров и проф. Веселин Бояджиев, които ще представят европейските практики и перспективи и влиянието на районирането върху икономическото развитие на страната.
В работата на конференцията ще вземат участие водещи български учени и спецалисти в областта на социално-икономическото райониране и регионално планиране, както и експерти от Азербайджан, Грузия, Литва, Молдова, Русия, Украйна, Гърция, Сърбия, Македония, Турция и Шри Ланка. Форумът отчита рекорден брой участници от чужбина – над 40, както и ръст на млади учени, докторанти и постдокторанти. Два доклада – за туризма като стратегия за социално-икономическо развитие на селските райони и за новите предзвикателства пред регионалните политики, ще бъдат изнесени от представители на чуждестранни университети-партньори от Шри Ланка и Литва - проф. д-р Рохана Махалианарачи от Университета Сабарагамува и доц. д-р Едуардас Спириайевас от Университета по приложни науки в Клайпеда.
Програмата на конференцията включва работа в следните основни панели: Актуални проблеми на социално-икономическото райониране в ЕС; Интелигентна специализация и социално-икономическо развитие; Социално-икономическо райониране на България; Политики за регионално развитие и туризъм; Регионална инфраструктура и управление на общините; Регионална специализация.
Докладите от конференцията, която се организира от катедра "Регионално развитие и туризъм" и Института за регионални изследвания на ВУАРР, ще бъдат публикувани в електронен сборник.

Main Menu