49 случая на експлоатация на бременни жени с цел продажба на бебета

08 Ное 2018 08:37

49 случая на експлоатация на бременни жени с цел продажба на бебета са регистрирали от Националната комисия за борба с трафика на хора. Това стана ясно днес по време на работната среща за противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите, която се провежда в Пловдив.

Центровете за това са районите на градовете Сливен, Враца, Казанлък и Стара Загора, или регионите с по-ниско ниво на образование и нисък праг на доходи. Повечето от тях са от ромски произход, в напреднала бременност.

Най-големият пазар на бебета около България е Гърция. Същевременно 230 досъдебни производства има образувани от началото на годината, в това число за сексуална и трудова експлоатация. Най-често жертви стават хората от селските райони в сферата на земеделието и хотелиерството, обобщиха организаторите.

 

 

Между 10 и 11 хиляди са регистрираните жертви на трафика на хора всяка година, като 65 % от тях са граждани на Европейския съюз. Данните обяви секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова при откриването на национална среща в Пловдив. Тя съобщи още, че данните на Европейската комисия сочат, че 67 на сто от регистрираните жертви на трафик в ЕС са жертви на сексуална експлоатация, следвани от жертвите на трудова експлоатация - 21 %, а през последните месеци се наблюдава тенденция за увеличаване на трафика на хора с цел просия в това число и от България.
Заместник-кметът инж. Златин Велев, който е и председател на Местната комисия за борба с трафика на хора, подчерта, че Община Пловдив е съпричастна с проблема. Доказателство за това е активната работа на Местната комисия, информационните кампании, които се провеждат, сътрудничеството с правителствени и неправителствени организации за противодействие на трафика на хора. Инж. Велев припомни, че само преди броени дни стотици пловдивчани се включиха в глобалната инициатива „Поход за свободата“, посветена на Европейския ден за борба с трафика на хора /18 октомври/. „Целта ни е да алармираме обществото, че този вид модерно робство съществува и днес, че гражданите трябва да се информират по темата, защото това е един от основните методи за адекватна превенция“, подчерта той.
От своя страна секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора Таня Иванова съобщи, че за последната година в Пловдив жертви на трафик са станали 17 жени и едно непълнолетно момче.
Данни сочат, че в България за първото шестмесечие на 2018 г. има 339 пострадали лица, като са образувани 230 досъдебни производства в това число са сексуална и трудова експлоатация.

© 2018 PlovdivskiNovini.bg Всички права запазени

Main Menu