Кметът Тотев се срещна с високопоставена китайска делегация

29 Ное 2018 17:24

Развитието на приятелските отношения и възможностите за културно и икономическо сътрудничество между Пловдив и Община Джинхуа обсъдиха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и високопоставена делегация от китайския град.
„Пловдив е прагматичен град и връзките ни могат да прераснат в сътрудничество и подкрепа с още китайски партньори. В началото на следващата година ще открием 4 информационни центъра на различни места в партньорство с Министерството на туризма. Едно от тези места е град Ию, от където делегация е била на посещение“, сподели Иван Тотев по време на официалната визита.
Пред кмета гостите разказаха накратко за град Джинхуа, който е са население от 5,5 милиона души и е сред 4-те най-големи мегаполиса в Китай. Освен богатото културно наследство, което е открито за 100 милиона туристи всяка година, всеки ден от града тръгват 225 високоскоростни влака за различни провинции на страната. В общо 29 индустриални бази се поддържа високо ниво на дигитална техника, икономика и високоинтелигентни технологии, автомобилостроене. Градът е на трето място в света по производство на хардуерни стоки.
„Джинхуа и Пловдив имат много общи черти, като желанието ни е да проучим възможностите за бъдещо културно, научно и образователно сътрудничество и повишаване на търговския обмен.
Кметът Иван Тотев не поспусна да отбележи, че в последните години Пловдив е най-индустриалният град с най-много чуждестранни инвестиции. Той даде пример със световно известни фирми, които са създали най-големите заводи в региона и реализират продукция освен в България, Балканския полуостров, но и в Африка.
По време на срещата присъстваше и собственик на фирма за производство на метални рафтове, разположена на площ от 100 хиляди квадратни метра.
„Политиците създават мостовете, а бизнесът е този, който минава по тях“, посочи Иван Тотев и заяви готовност за по-задълбочено двустранно сътрудничество.
В края на разговорите участниците в срещата се договориха за допълнителни срещи и контакти за реализиране на търговски отношения.

 

Main Menu