Министър Маринов: Продължаваме да търсим Арабаджиеви, понякога става по-бавно

07 Дек 2018 16:11

"Всичко, което касае нашите действия, е направено. Надяваме се да имаме резултат. Ние реално сме пуснали всички необходими документи към партньорските служби към "Интерпол", към "Европол", така че очакваме обратна информация."

Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка с издирването на семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви, които са обвинени в данъчни престъпления и пране на пари. На въпрос дали органите са близо до залавянето им, министърът отговори, че понякога става по-бавно, но е направено всичко възможно да се стигне до един справедлив процес.

Маринов коментира още откритията на прокуратурата, че бивши служители на завод "Арсенал" са били замесени в изнасянето на незаконни оръжия и печатане на лични документи. Министърът потвърди, че в момента се извършва проверка от прокуратурата дали оръжията са били произведени в завода и изнесени от там и и на какъв етап от производствения процес се е случило това, тъй като по тях няма маркировки на завода-производител.

По повод разрушения участък от оградата ни на турската граница, министър Маринов подчерта, че всички мерки са взети и се работи почти денонощно съоръжението да бъде възстановено и да се предотврати незаконно проникване.

"В такива случаи незабавно се предприемат действия за незабавно усилване на охраната на компрометирания участък и в случая са предприети такива с физическо присъствие на граничари и дислокация на термо-визионни камери, които да покрият района, така че да не може да мине безпрепятствено нарушител."

Той заяви, че ще бъде извършена проверка във връзка с разпространените снимки, които показват разрушението на оградата. Според министъра подобни действия застрашават националната сигурност и сега предстои да бъде потвърдено дали снимките са направени в реално време, за да се установи дали е извършено престъпление съгласно промените в закона.

"Изнасянето на филмови материали и снимки от това съоръжение и начина на охрана на границата, естествено, че тази информация не е придобита само от добронамерени и съвестни граждани."

 


Министър Маринов коментира и участието на изпълнителката Тита на откриването на 15-ата традиционна благотворителна кампания за набиране на средства за децата на пострадали и загинали служители на реда. Той подчерта, че певицата не е поканена от Министерството, а от външен дарител - съпругата на починалия преди 4 години в Лясковец командос Емил Шарков.

"Концертът беше дарение от фондацията на съпругата на нашия колега, Емил Шарков. Това е нейно дарение. Ние бяхме там, за да засвидетелстваме нашата подкрепа за децата", допълни Маринов.

Main Menu