Бизнесът в Пловдив с най-силно желание да увеличат персонала си през 2019 г.

11 Дек 2018 15:00

 

Българските работодатели очакват скромно темпо на наемане на служители в периода януари-март според резултатите от Обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта, които бяха обявени днес. 11% от работодателите отчитат увеличение на нивата на заетост, 7% предвиждат намаление и 78% не очакват промяна. Коригирана спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта[ Нетната прогноза за заетостта се получава, като от процента на работодателите, които очакват увеличение на общия брой заети лица, се извади процентът на работодателите, които предвиждат намаляване на заетостта.] на страната е +8%. Прогнозата, която събира данни от 620 работодатели от пет региона в България, е най-слабата през последните четири години, като перспективите за наемане намаляват с 2 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и с 5 процентни пункта на годишна база.

„Намеренията на работодателите за наемане на служители през първото тримесечие на 2019 г. остават сравнително скромни, което се дължи на факта, че в началото на годината те обикновено изчакват да видят как ще се развият нещата, преди да вземат по-сериозни решения за увеличение на работната сила. В същото време компаниите все по-често споделят притесненията си, че имат нужда от нови служители, но не могат да намерят достатъчно подходящи кандидати. В момента едни от най-търсените профили включват работници и експертни позиции и много работодатели вече започнаха да внасят такива таланти от чужбина“, каза Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани. „Изключително важно е всички заинтересовани страни – директори, мениджъри „Човешки ресурси“ и собственици, да осъзнаят, че пазарът на труда е крайно конкурентен, така че трябва да осигурят на служителите си дългосрочен ангажимент, за да се задържат на пазара. Един бизнес днес трябва да е подготвен и да инвестира в работната си сила и колкото по-бързо реагира в настоящата ситуация, толкова по-добра позиция ще има в бъдеще.“

През следващите три месеца работодателите предвиждат да увеличат нивата на заетост във всички пет региона, като най-силен пазар на труда се очаква в Пловдив, където нетната прогноза за заетостта е +12% - подобрение от четири процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие. София и Варна също предвиждат възможности за нови работни места с прогнози от +9%, докато работодателите в Русе и Бургас отчитат прогнози от съответно +8% и +7%. В сравнение с предишното тримесечие намеренията за наемане на служители намаляват в три от петте региона, като работодателите във Варна отчитат най-значителен спад от 8 процентни пункта, докато прогнозите за Бургас и Русе са по-слаби с 2 процентни пункта. В същото време прогнозата за София се подобрява с 2 процентни пункта.

 

По отношение на отделните сектори се очаква нивата на заетост да се увеличат във всички 10 индустрии през следващото тримесечие. Работодателите от сектор „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ споделят най-силни намерения за наемане на служители с нетна прогноза за заетостта от +25% - значително увеличение от 15 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие. Сектор „Строителство“ също отчита ръст от 15 процентни пункта с прогноза от +19%, докато работодателите от сектор „Търговия на едро и дребно“ имат прогноза от +14%. Както в сектор „Земеделие, лов, горско стопанство и риболов“, така и в сектор „Производство“ работодателите предвиждат умерено увеличение на работната сила с прогнози от +10%, докато работодателте от сектор „Минно дело“ и „Публичен и социален сектор“ отчитат най-слабите прогнози от +2%.

 

В допълнение работодателите от средно големите компании (50-249 служители) споделят най-силните намерения за наемане на служители с нетна прогноза за заетостта от +14%, докато прогнозата на големите предприятия (>250 служители) е +13%. Малките (10-49 служители) и микропредприятията (<10 служители) отчитат прогнози от съответно +8% и +6%. В сравнение с предишното тримесечие работодателите от средно големите предприятия отчитат подобрение от 5 процентни пункта, докато прогнозите на работодателите от големите и малките предприятия са по-слаби със съответно 4 и 3 процентни пункта. Работодателите от микропредприятията отчитат сравнително стабилни планове за наемане на служители.

 

Main Menu