Пловдивска детска градина се включва в кампанията “Повече българчета за България” в помощ на деца с диабет

13 Дек 2018 14:30

На 17 декември, понеделник, в 11.00 часа, децата от Целодневна детска градина "Светла" ( ул. Дрян № 8, до ДКЦ IV, Пловдив) и Димитър Колев - кмет на район „Западен“ ще връчат на представители на "Националната асоциация на децата и младите хора с диабет", специално изработени от малчуганите, техните родители и педагогическия екип, коледни изделия, с които ще участват в Коледен благотворителен базар в подкрепа на деца с диабет. Базарът ще се проведе на 18 и 19 декември в The Mall София, ниво - 2. Със средствата от базара ще бъдат закупени сензори за измерване на кръвна захар на малки деца с диабет, без необходимост от постоянно убождане. Изработените коледни изделия ще бъдат предадени на г-жа Елисавета Котова, председател на НАДМХД.

Организатори на благотворителния базар в София на 18 и 19 декември са радиото “Витоша” и “Тройка на разсъмване”. Името на кампанията е “Повече българчета за България”. Подкрепата е за “Национална асоциация на децата и младите хора с диабет”, които са партньори и вече дълги години осъществят различни инициативи в цялата страна.

Ще има щанд, на който ще се продават много изделия, както и картини, рисувани от учениците на 143-то СУ “Георги Бенковски”. Децата са правили много изложби в подкрепа на “Тройка на разсъмване”.

С набраните средства ще бъдат закупени специални сензори за най-мъничките, които вече страдат от диабет - деца от 0 до 5-годишна възраст. Тези сензори се сменят два пъти месечно, прикрепват се за тялото и са изключително важни и от помощ. Чрез тях родителите следят състоянието на детето си и знаят как да реагират във всеки момент с храна, конкретни дози инсулин и помощ. Сензорите са животоспасяващи за малките дечица, защото децата в тази възраст все още не могат да говорят добре и да обяснят как се чувстват. И така диабетът е труден за овладяване. Такива сензори не се покриват от Здравната каса, Фонда за лечение на деца, нито се продават в България. Родителите са принудени да ги поръчват от чужбина за своя сметка. Около 240 лв. е стойността на два сензора, които стигат за един месец.

“Тройка на разсъмване” от години организира успешни акции в помощ на деца с нефрологични проблеми (апаратура, ремонт, първата биопсична лаборатория за деца, национален скрининг за над 5000 деца, осъществен от доц. Анелия Буева), недоносени дечица (апаратура, “Семейни стаи”) и деца с диабет. “Човечността има лице” е благотворителна инициатива към кампанията “Повече българчета за България”. Провежда се целогодишно.

Ще има и снимки на продуктите, предлагани на базара, както и линк към страниците на дарителите. Всяко отделно, парично дарение ще получи и договор за дарение от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет.

Main Menu