Малчуганите от детска градина „Светла“ в помощ на децата с диабет/снимки/

17 Дек 2018 13:49

Район „Западен“ се включи в инициатива в помощ на децата и младите хора с диабет. В тази връзка кметът на района Димитър Колев връчи днес на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет специално изработени от възпитаниците на детска градина „Светла“ коледни изделия. Те ще бъдат включени в благотворителен базар в София, средствата от който ще бъдат използвани в подкрепа на децата с диабет.

 

В присъствието на директора на детска градина „Светла“ Людмила Тошева и отец Пантелеймон от храм „Свети Климент Охридски“, Димитър Колев предаде изработените артикули на председателя на асоциацията Елисавета Котова. Той й пожела успех в начинанието и заяви готовност от страна на район „Западен“ да помагат винаги, когато има подобни инициативи. Всички сувенири на коледна тематика са изработени ръчно от децата с помощта на техните родители. В инициативата се включиха общо 6 групи от „Светла“, които сътвориха уникални красоти в полза на болните деца.

 

Коледният базар ще се проведе на 18-ти и 19-ти декември в The Mall София, ниво - 2. Със спечелените средства ще бъдат закупени сензори за измерване на кръвна захар на малки деца с диабет, без необходимост от постоянно убождане. Те ще се използват при най-малките, които вече страдат от диабет – деца от 0 до 5-годишна възраст. Чрез тях родителите следят състоянието на детето си и знаят как да реагират във всеки момент с храна, конкретни дози инсулин и помощ без да се налага да ги бодат с игли. Сензорите са животоспасяващи за най-малките, защото децата в тази възраст все още не могат да говорят добре и да обяснят как се чувстват, а това прави диабетът труден за овладяване. Те не се покриват от Здравната каса и Фонда за лечение на деца, нито се продават в България. Родителите са принудени да ги поръчват от чужбина за своя сметка, като стойността на два сензора, които стигат за един месец, е 240 лева.
Освен на благотворителния базар, всеки желаещ може да помогне с индивидуално дарение към Националната асоциация на децата и младите хора с диабет на следната банкова сметка:

ДСК ЕАД
IBAN: BG 40STSA93000021653844
BIC: STSABGSF
НАДМХД/Национална Асоциация на Децата и Младите Хора с Диабет/
Елисавета Котова
Основание за плащане:
“Повече българчета за България”

 

Main Menu