Дани Каназирева пита кмета за бул. „Марица – север“ и бул. „Македония“

18 Дек 2018 11:41

Председателят на групата общински съветници Дани Каназирева внася питане до кмета Иван Тотев дали администрацията е изпълнила обектите, планирани в бюджета за 2018 г. по предложението на „Съюз за Пловдив“. 

Списъкът на повече от 20 обекти беше входиран в Община Пловдив още на 6 декември 2017 г., преди обсъждането на бюджета. Включените в предложението обекти бяха приети от Общинския съвет и заложени в бюджета, гласуван на 31 януари 2018 г. Обектите са свързани с подобряването на градската инфраструктура. Това са ремонти на улици, тротоари, детски площадки и подлези, изграждане на паркоместа и въвеждане на видеонаблюдение като една от мерките за сигурността на гражданите.
„Всички наши предложения бяха конкретни, разумни и подготвени по желание на граждани. Посочихме прогнозни стойности на обектите, като преценихме, че те не изискват непосилно големи разходи. Скоро предстои да приемем бюджета за 2019 г., но преди това е редно да знаем дали администрацията изпълнява поетите с бюджета ангажименти пред пловдивчани“, коментира Каназирева.
Бул. „Марица – север“ е един от значимите обекти, за чието изпълнение вече няколко години настояват съветниците от „Съюз за Пловдив“ . По тяхно предложение в програмата на Община Пловдив за 2018 г. беше включено проектиране на разширение и реконструкция на булеварда
„Този проект е от изключително значение, защото ще разтовари трафика в северната част на града. Реконструкцията ще позволи да се оформят паркоместа, а крайбрежната алея се озелени и на нея да се изградят площадки за игра и отдих“, напомня Каназирева.
Вторият важен обект, предложен от „Съюз за Пловдив“, е първият етап от продължението на бул. „Македония“ между бул. „Никола Вапцаров“ и бул. „Александър Стамболийски“. По изричното настояване на съветниците за изграждането на участъка в бюджета за 2018 г. бяха предвидени 500 хиляди лева, а за 2019 г. - 1 милион лева.
Процедурата за за избор на проектант беше обявена през септември 2017г. „При наличието на проектна готовност и бюджетни средства каква е причината, че строителни дейности все още не са започнали?“, пита Каназирева. Тя настоява да получи отговор за какво са пренасочени парите, заложени за бул. „Македония“ в началото на 2018г. и с кое решение на Общинския съвет е изменена капиталовата програма.
Съветничката напомня, че продължението на бул. „Македония“ придобива още по-голямо значение във връзка с предстоящото строителство на пътната връзка с бул. „Васил Априлов“ чрез пробива под Централна гара.
Третият важен обект, заложен в бюджета за 2018 г. по настояване на „Съюз за Пловдив“ , е санирането на ДГ „Еделвайс“ , която се намира на ул. „Теофан Райнов“ № 4 в „Тракия“. Извършен ли е ремонтът, както и благоустрояване в двора на детско заведение, питат съветниците.
Сред обектите, планирани в бюджета по предложение на общинските съветници, са ремонтите на улиците „Димчо Дебелянов“ , „Щросмайер“, „Кръстю Пастухов“ и „Сатурн“, изграждането на нови детски площадки в парка на ул. „Младежка“ , на ул. „Раковски“ № 27, на ул. “Ясна поляна“ № 3 и до пешеходния мост в район „Северен“, възстановяването на зелените площи и монтаж на нови детски съоръжения, пейки и осветление между бул. „Марица“ 51 – 53 и ул. „Победа“ 2 – 4.
Съветниците чакат отговор от кмета за изграждане на места за пракиране на бул. „Пещерско шосе“ между кръстовището на УМБАЛ „Св. Георги“ и „Пълмед“ и по ул. „Равнища“ до студенски общежития. Питат дали са ремонтирани пешеходните подлези по бул. “Княгиня Мария Луиза“ срещу Полиграфия и на спирката на ТПК”Марица”?
Пак по предложение на „Съюз за Пловдив“ Общината трябваше тази година да въведе видеонаблюдение в проблемните зони около Централна гара , а също така в район „Северен“ в кварталите „Захарна фабрика“ , „Тодор Каблешков“ и на ул. „Хан Телерик“ до малкия Гигант, където има повишен риск от битова престъпност.
„Средствата за всички тези обекти са осигурени в бюджета още в началото на годината и изпълнението им зависи само от организацията в администрацията. Отлагането би означавало, че програмата за строителството и ремонти се приема само за проформа “, коментира Дани Каназирева.
ВЪПРОСИТЕ, НА КОИТО „СЪЮЗ ЗА ПЛОВДИВ“ ЧАКА ОТГОВОР ОТ КМЕТА:
1. Извършено ли е проектиране на разширение и реконструкция на бул. „Марица – Север“ ?
За район „ТРАКИЯ“
Извършено ли е проектиране и саниране на сградата на ДГ „Еделвайс”, намираща се в „Тракия” на ул. „Теофан Райнов„ № 4? Както и облагородяване зелените площи и преасфалтиране на пешеходните алеи в двора на детско заведение?
За район „ЦЕНТРАЛЕН“
1. Преасфалтирани ли са улиците „Димчо Дебелянов“ и . „Щросмайер“? Ремонтирани ли са алеите между блоковете на бул. „Копривщица“?
2. Извършен ли е ремонт и подмяна на тротоарните плочки по улиците „Димчо Дебелянов“ и „Сатурн“ ?
3. Изградена ли е нова детска площадка в парка между блоковете на ул. „Пенчо Славейков“ и ул. „Младежка“?
4. Направен ли е ремонт и подмяна на остарялата и опасна детска площадка зад блока на ул. „Раковски“ № 27?
5. Извършено ли е облагородяване на междублоковото пространство на ул. „ Кръстьо Пастухов” № 9?
6. Извършен ли е ремонт и подмяна на тротоарните плочки на ул. „Кръстьо Пастухов” ?
7. Монтирани ли са камери за видеонаблюдение в проблемнaта от години зона около Централна гара – в подлези, училищни дворове и детски градини в микрорайона, както и в междублоковите пространства на улиците „Хан Кардам”, „Тракия”, „Сатурн”, „Кавала”, „Христо Станчев“, „Филип Македонски, „Бузлуджа“ и „Доктор Никола Ковачев“?
За район „СЕВЕРЕН“
1. Възстановена ли е детската площадка и зелена площ около нея, находяща се до пешеходния мост на Марица в район „Северен“?
2. Възстановени ли са зелените площи между бул. „Марица“ 51 – 53 и ул. „Победа“ 2 – 4? Поставени ли са нови катерушки и пързалки за децата, отговарящи на всички европейски изисквания за безопасност и качество? Поставени ли са пейки? Монтирано ли е осветление?
3. Монтирани ли са камери за видеонаблюдение в проблемните зони на район „Северен“ с повишен риск от битова престъпност и вандалски прояви (подлези, училищни дворове, детски градини), както и в междублокови пространства на ул. „Гороцвет“, ул. „Гърличе“, ул. „Петър Шилев“ и ул. „Лайка“ - до подлеза, свързващ кв. „Захарна фабрика“ с „Шекер махала“ и на ул. „Хан Телерик“ до малкия Гигант. Извършено ли е извеждане на монитор при дежурния на III–то РУП за денонощно видеонаблюдение и превенция?
За район„ЮЖЕН“
1. Стартирано ли е изграждането на първи етап от продължението на бул „Македония“ – от бул. „Никола Вапцаров“ до бул. „Александър Стамболийски“, като част от цялостното продължение до ул. „Въльо Стефов“. За 2018 г. предвидените и гласувани средства в бюджета са 500 хиляди лева, а за 2019 г. – 1 милион лева. Откритата процедура по обособена позиция „X“ от поръчка „Проектиране на улици и булеварди на територията на град Пловдив“ е стартирана през септември 2017г. При наличието на проектна готовност и бюджетни средства каква е причината, ако същинските строителни дейности все още не са започнали? И ако е така, бихме искали отговор за какво са пренасочени парите, заложени за 2018г. и с кое решение на общински съвет е изменен бюджета в частта по капиталовата програма?
За район „ЗАПАДЕН“
2. Извършено ли е проектиране и изграждане на паркинг на бул. „Пещерско шосе“ между кръстовището на УМБАЛ „Св. Георги“ и „Пълмед“?
3. Извършено ли е проектиране и изграждане на паркоместа, тип „джобове“ по ул. „Равнища“ (от ул.“Царевец“ в радиус студентски общежития/?
4. Извършено ли е проектиране и изграждане на нова детска площадка на ул. “Ясна поляна“ № 3?
За район „ИЗТОЧЕН“
1. Извършени ли са ремонт, монтиране на осветление и почистване на подлезите по бул. “Княгиня Мария Луиза“, находящи се срещу Полиграфия и на спирката на ТПК”Марица”?
2. Монтирани ли са камери за видеонаблюдение в проблемните зони на район „Източен“, свързани с битовата престъпност и вандалски прояви (подлези, училищни дворове, детски градини), както и на междублокови пространства на ул. ”Клен”, ул. ”Жеравна”, ул. ”Лотос”, ул. ”Вратцата”, комплекс на слепите на ул. ”Ландос”, в парка срещу пазара на ул. ”Босилек”?

Main Menu