Бейби бум в края на годината отчитат в Пловдив

18 Дек 2018 12:08

62 пъти присветнаха лампите в Капана само за месец, за да оповестят благата вест, че нов живот се е родил в клиника „Торакс” – Пловдив. АГ-отделенията на четири пловдивски болници - УСБАЛАГ „Селена“, УМБАЛ „Св. Георги“, УМБАЛ „Пловдив“ и СБАЛАГ „Торакс“ се включиха в проекта на италианският художник Алберто Гарути „На родените днес“. При всяко раждане, с натискане на специален бутон в клиниките, уличното осветление в квартала на творческите индустрии започва да пулсира сякаш следва ритъма на новотуптящото сърце. На 16 ноември 2018 г. официално бе открита светлинната инсталация. Месец по-късно Пловдив вече има над 400 новородени в 4-те болници, като 62 от тях са проплакали в клиника „Торакс”. Първото бебе в „Торакс“ е щерката Биляна на мама Николет и татко Ивайло Павлови. Момиченцето се роди на 17.11.2018 г.. в 12.27 ч. Младата майка сподели, че има желание семейството им да се увеличи с поне още един член в бъдеще.

„Постоянно се говори, че раждаемостта в България спада, но ние отчитаме в последните две години увеличаване на ражданията с повече от 20%“, съобщава д-р Живка Чалъкова – неонатолог в една от най-реномираните пловдивски клиники - „Торакс”. „Капацитетът на клиниката е запълнен особено в последните четири месеца на годината, когато се раждат бебетата, заченати през пролетта – сезонът на пробуждащия се нов живот. В същото време маркираме и нарастване на браковете сред младите родители, а също така и на раждането на второ дете в семейството.“

София Щерева, психолог в СБАЛАГ „Торакс” – Пловдив има обяснение на тези феномени. „Това, което виждаме ние като психолози от фамилната терапия, както и от „Училището за бременни“, където работим арт-терапия, показва, че отчуждението и загубата на връзките между поколенията е усилило желанието в личността да търси своята сродна душа във възрастта, в която най-важно е създаването на партньорство. Всички знаем и не отричаме, че зад многобройните „приятелства” и хилядите лайкове в социалните мрежи не стои реална близост с друго човешко същество. Голяма част от младите хора във фертилна възраст не спират да търсят този, с когото да свият своето семейно гнездо, да отгледат децата си и да им дадат усещане за сигурност и стабилност. Част от младите хора, които решават да станат родители за първи път действат през един компенсаторен механизъм и имат желание да създадат голямо и сплотено семейство. Често се оказва, че това са единствени деца или деца, отгледани от баба и дядо, тъй като родителите са заминали в чужбина да търсят препитание. Тези прекрасни млади хора имат отговорността и желанието да са заедно и да градят, да създават и да се радват на плодовете на усилията си“, обобщава психоложката.

Тя споделя, че родителите на новородените имат изключително положително отношение към инициативата „На родените днес“. Татковците с нетърпение и гордост натискат бутона, който е свързан със светлинната инсталация в Капана. Това вече е една от най-желаните снимки и видео за майките и бащите с бебетата.

Екипът на клиника „Торакс“ се надява, че чрез проекта на Алберто Гарути, добрите новини ще стигат до все повече хора и те ще се усмихнат и ще помислят с добро за детето, което е поело първата си глътка въздух точно в този момент.

Още днес, когато се разхождате по Главната улица на Пловдив и хвърлите поглед към Капана, можете да станете свидетели на появата на нов живот. Загледайте се в лампите и усетете пулса на бебето, което се е родило в красивия ни град под тепетата.

Main Menu