Огнян Видев с концерт преди Новогодишни празници

29 Дек 2018 19:51

В 16 часа на сцената на пл. Стефан Стамболов започна концертът на прочутия пловдивски китарист и джазмен Огнян Видев. Събитието е част от програмата на Община Пловдив за Коледните и Новогодишни празници. Кулминацията е на 31 декември, когато пловдивчани и гости на града ще посрещнат ЗАЕДНО Новата 2019-та – годината, в която Пловдив става Европейска столица на културата, заедно с италианския град Матера.

Огнян Видев, професионалният музикант с над 40 години стаж е обиколил земното кълбо, свирил е с най-добрите не само в България, а и в света джазмени. Най-активният му период обаче се свързва с участието му в култовата формация „Бели, зелени, червени” от Пловдив. С елитната формация на Весо Червения „Бели, Зелени, Червени“ (по трикольора) участва ключово в многобройни концерти в България и чужбина. Изявява се и като концертиращ артист соло и самостоятелно.

Стилистиката му е бленд от блуз, латино, фламенко, джаз класик и джаз авангард в широк диапазон. Записите му са в златния фонд на БНП и БНТ.

Гастролира на джаз фестивали в САЩ, Германия, Полша, Чехия, Унгария, Югославия. Индия и др. В Сопот, Банско, Созопол, Банкя, Габрово, Русе, Пловдив, Пазарджик, Варна, Смолян, Ст. Загора, Казанлък.

За Огнян Видев има посветен документално-игрален филм – „Дъждовен ден“. Той е първият носител на наградата за цялостен принос на Plovdiv Jazzfest през 2016 година.

Днес любимата му пловдивска публика има възможност да види неговите виртуозни изпълнения на огнената му китара и да усети със сърцето си защо наричат Пловдив уникален и специален град.

Main Menu