Иван Тотев: Да си кмет е въпрос на компромис не само с личното време, а понякога и с личното достойнство

02 Ян 2019 11:42

 

"Грандиозната кула за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата, е символ на Съединението, извършено в Пловдив преди повече 130 години. Мечтата ми е всички, които се идентифицираме с домакинството на града като ЕСК, да намерим отговор на въпроса - Защо се гордея, че Пловдив е ЕСК 2019? Всички се хванахме за ръце, работихме ЗАЕДНО и спечелихме проекта. Културната програма е толкова разнообразна и разнопосочна, че аз искрено вярвам, че всеки ще намери своето събитие, което ще помни след това години наред". Така заяви пред Дарик кметът на Пловдив Иван Тотев на какво ще е символ пловдивската кула – на това, че продължаваме да говорим на различни езици тук през последните 8000 години или на това, че за много неща не се разбираме, колкото и да си говорим?

Едно от събитията през 2019-та година, които ще оставят със сигурност отпечатък в Тотев, ще е изложбата, с която на Главната улица на града ще бъде "разположена" Берлинската стена. "Това е изключително важен символичен политически момент, защото ние в Пловдив знаем какво е да бъдеш отделен", коментира още пред Дарик той, връщайки историята на града години назад.

Разговорите с хора, които нямат нищо общо с управлението, му "подреждат” най-добре мислите в главата.

"Помагат ми да взимам решения, които са много по-устойчеви и по-твърди в отстояването им", смята кметът и споделя, че през 2019-та година няма да пропусне нито едно от големите събития, свързани с домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата - HILLS of ROCK, Международния фолклорен фестивал, Капана фест, джаз концерти. Не иска да пропуска и мачовете на ВК "Марица". А за ново гостуване на Металика в Пловдив, кметът е категоричен: "Топката е в тях, ние сме готови да ги посрещнем".

Освен напрежението, нервите, отговорностите от взетите решения и т.н., да си кмет е въпрос на компромис не само с личното време, а понякога и с личното достойнство, отговори още Тотев, запитан ако не беше на този пост нямаше ли да се чуди “как издържа кметът” и дали не му се иска да зареже всичко.

 

"Щях да съдя за нещата по едни косвени белези като това кой какво е казал или рекъл, какво съм чул в автобуса или в магазина и т.н. Затова не съдя по никакъв начин хората, които имат различно мнение от моите очаквания. Не случайно велики умове в света са казали: Можеш да ме съдиш, когато сложиш моите обувки и когато извървиш моите стъпки по пътя, по който аз съм извървял".

Най-вероятно затова и поздравът за пловдивчани от Иван Тотев, който за никого не е тайна е заклет фен на рока, е с песента на Depeche Mode - "Walking In My Shoes".

Main Menu