Януари - месец на Радичков в Пловдив

03 Ян 2019 13:09

 

„Януари. Месец на Радичков“ е името на проекта, с който Пловдив ще отбележи 90 години от рождението на един от най-самобитните майстори на словото у нас. Инициативата започва с фотоизложбата „Неосветените дворове“, която ще бъде открита на 13 януари от 16:00 часа в „Мексиканско изкуство“ на Градската художествена галерия. Тя е и един от акцентите в откриващия уикенд на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Експозицията разказва за вълнуващото приключение на автора из далечния Сибир през 1964 година, когато се ражда и едноименният пътепис. В същият ден от 14:00 часа с вход свободен в клуб Фарго ще се прожектира и единственият документален филм за Йордан Радичков - „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков.
Непознатите фотографии от пътешествието на Радичков до една от най-суровите области на Земята са представяни пред публика само веднъж в София. Като част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата изложбата ще бъде презентирана в разширен вид с допълнителни кадри и информация на английски език за всички посетители и гости на града. Черно-белите снимки разказват за срещите на автора с еленовъди, якути, сребърната лисица, снежната пустош и тайгата. Благодарение на усърдието на фотографа Александър Сертев снимките са възстановени от тежко увредени ленти, а сега намират път и към по-широката аудитория.

Откриването на изложбата ще бъде придружено с представяне на самостоятелната книга „Сибирски тетрадки“ на Йордан Радичков. Тя съдържа записките на автора от пътуването му до Сибир и е единственият запазен документ за творческия му процес. Това е и първото издание на бележките в най-пълния им вид. „Сибирски тетрадки“ е един вълнуващ и нередактиран текст, който в синтезиран вариант чертае книгата „Неосветените дворове“ и представя живите и неподправени впечатления на Радичков от комплексния и суров живот из сибирските земи. Проф. Инна Пелева ще сподели повече за неговите качества с гостите на откриването на 13-и януари.
В качеството си на специалист и съставител на вече девет тома от поредицата ‚Събрани съчинения“ проф. Пелева ще води и разширен разговор за творчеството на Радичков с фокус „Неосветените дворове“. Той ще се състои на 19-ти януари от 14 часа.

Несравним виртуоз на късия разказ и играта с въображението, доказан драматург и сценарист, Йордан Радичков продължава да се радва на голям читателски интерес, а богатото му творчество е преведено на над 40 езика и издадено в над 50 страни по света.

„Неосветените дворове“ е първият пътепис на Йордан Радичков. Книгата разказва за пътуванията му из сибирските земи през 1967 година, когато писателят прекарва повече от четири месеца в изследване на различни кътчета – от най-развитите индустриално региони, до безлюдни места, за да се стигне до срещата му със сибирски шаман. Тази среща оставя трайна следа в творчеството на Радичков и авторът сам често пъти се връща към думите на шамана:

„Бог е един, каза шаманът, кръстосал ръце на гърдите си. Бог е един, религиите са различни; може и да го има, може и да го няма – не трябва да говорим. Трябва така живеем, все едно, че има бог. И ако не вярваме в него, да бъдем честни – е, това е вече самият бог. Вярата е като кладенеца, различни хора пият от нея, а водата в кладенеца винаги си остава една и съща.“ – откъс от „Неосветените дворове“.

Повече информация за събитието и изданията на издателство „Нике“ може да откриете на:

https://www.facebook.com/izdatelstvonike/
https://izdatelstvonike.com/

Main Menu