Пуснаха от ареста двамата служители на РЗОК-Пловдив, които бяха задържани за схемата с фиктивни аптеки

11 Ян 2019 10:18

Двамата висшите служители на Здравната каса в Пловдив - Иван Деспотов и Владимир Манев, които бяха задържани за източване на 1,1 млн. лева, бяха пуснати от ареста вчера. Това съобщиха от Прокуратурата за PlovdivskiNovini.bg. От държавното обвинение обясниха, че делото на директора на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ в РЗОК - Пловдив Иван Деспотов и началника на отдел Контрол над аптечната дейност Владимир Манев е било изпратено в Спецпрокуратурата, където е трябвало да се разследват за организирана престъпна група. Такива данни не са намерени и делото е върнато в Окръжна Прокуратура. Вчера е изтекъл 8 месечният срок за задържане и те са пуснати. На двамата им е наложена парична гаранция от 20 000 лева. От Окръжна Прокуратура скоро ще внесат обвинителен акт в съда срещу Иван Деспотов и Владимир Манев.

Припомняме, че директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ в РЗОК - Пловдив Иван Деспотов и началникът на отдел Контрол над аптечната дейност Владимир Манев бяха арестувани при зрелищна акция на Икономическа полиция на 9 май на улица ген. Данаил Николаев. В автомобила, с които са били двамата, беше намерена сумата от 90 000 лева.

Престъпната корупционна схема, в която участват още две лица - пловдивският аптекар Николай Александров и социално слабия Димитър Йотинов, на чието име са регистрирани три търговски дружества с лиценз за аптечна дейност, е действала чрез фиктивни аптеки. Посредством тях са теглени пари от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за скъпоструващи лекарства за лечение на хепатит и цироза. По този начин въпросните лекарства са плащани два пъти - веднъж реално на хората, имащи нужда от лечението, и още веднъж чрез измамната схема.

60% от сумите, придобити по престъпната схема, са отивали за подкуп на двамата висши служители на Районната здравната каса. Въпреки че според задълженията им е трябвало да осъществят контрол на аптеките в града, те не са го правили. Разкривали са търговски дружества на всеки три месеца, за да не бъдат засечени от НЗОК.

Останалите двама обвиняеми по делото бяха освободени под парична гаранция след направени самопризнания - Николай Александров срещу 20 000 лева, а Димитър Йотинов - срещу 3000 лева.

Камилски дол

Main Menu