Пловдив открива Европейска столица на културата за 2019 г. /програмата за днес/

12 Ян 2019 08:43

„Ние сме всички цветове“ е откриващият спектакъл на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 тази вечер. Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на „Пловдив 2019“ и на тяхното свързване под мотото „Заедно“.

Очакват се хиляди хора да присъстват на церемонията край 30-метрова кула, която подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Теодосий Спасов открива спектакъла „Ние сме всички цветове“ с произведение, създадено от него специално за повода. На сцената ще бъдат и народната певица Валя Балканска, гайдарят Петър Янев. Участват над 200 кукери от целия регион, хористи от всички пловдивски хорове, ансамбъл „Тракия“ и ученици от НГ за сценични и екранни изкуства. Изпълнители от АМТИИ също се включват с изпълнение с лазерни арфи. 1000 граждани на Пловдив също се качват на сцената, за да изразят посланието ЗАЕДНО.

Световноизвестният немски музикант и продуцент на електронна музика Шилер започва европейското си турне от Пловдив с няколко часов сет на живо след шоуто.

На откриващото събитие ще присъстват представителите на Европейската комисия Силвен Паскуа - ръководител към инициативата на ЕК за "Европейска столица на културата" и еврокомисар Мария Габриел, председателят на Народното събрание Цвета Карянчева, вицепрезидентът Илиана Йотова, политици и общественици.

 

Вижте пълната програма за 12 януари:

9.00 – 17.30 ч.
Необозримо за Кольо К.
Градска художествена галерия (ул. „Александър I Батенберг“ 15)
Мащабна ретроспективна изложба ( 7 – 30 януари 2019 г.) представя разноликото творчество на известния пловдивски творец Кольо Карамфилов.

 

10.00 – 17.30 ч.
Детска програма на ГХГ
Градска художествена галерия (ул. „Александър I Батенберг“ 15)
Деца рисуват, вдъхновени от творбите на Кольо Карамфилов - съпътстваща детска програма към изложбата „Необозримо за Кольо К.“.

10.00 – 18.00 ч.
Живата планета
Регионален природонаучен музей Пловдив (ул. „Христо Г. Данов“ 34)
В Дондукова градина (при хубаво време) също ще има занимания за деца.
Изложба с вход свободен за деца! Двуметрови риби „плуват" във въздуха, а в купола на планетариума се извисява внушителна светлинна инсталация - триметров балон - Земя.

 

11.00 – 21.00 ч.
Кино програма
Лъки Дом на киното
Специална селекция на съвременни български филми (с английски субтитри).

12.00 ч.
Капана 2019 НАЧАЛОТО
Открита сцена „Ядрото“ в Капана – квартал на творческите индустрии (ул. „Загреб“ 14)
Музикална програма на изявени български изпълнители с начало 12 ч.

12.00 – 13.00 ч.
Читалища Пловдив
Сцена на площад „Стефан Стамболов“
Читалища от Пловдив ще представят шарена плетеница от танци и музика, пресъздаваща богатството и красотата на българските традиции и фолклор.

14.00 – 16.30 ч.
Програма РегионалЕ
Сцена на площад „Стефан Стамболов“
Читалища от целия Южен централен регион стават част от програмата, изявявайки се и като едни от най-дейните партньори на инициативата Европейска столица на културата.

16.00 ч.
Програма в Стария град
Балабанова къща
Камерен симфоничен концерт „Традиции“.

16.00
Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство (откриване)
Площад „Римски стадион“ (Джумаята)
По повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена в Пловдив гостува единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена (12 януари – 30 март 2019 г.).

 

17.00 ч.
Програма в Стария град
Балабанова къща
Прожекция на филма „Старият албум“ за живота и творчеството на акад. проф. Николай Стойков.

17.00 ч.
Духов оркестър „Д’Амброзио“ от Матера
Сцена на площад „Стефан Стамболов“
#Заедно сме и с Матера 2019 в откриващия уикенд! Музикантите от духовия оркестър „Д’Амброзио“ от Монтескалиозо, Матера, ще внесат оживление и пъстрота с богатия и плътен звук на духовите инструменти.

18.00 ч.
Програма в Стария град
Къща-музей „Златю Бояджиев“
Музикално-лазерен спектакъл „Български мистерии“.

19.00 ч.
Ние сме всички цветове (откриване на Пловдив – Европейска столица на културата 2019)
Бул. „Цар Борис III Обединител“
Спектакълът, съчетаващ музика, светлина и танц, дава ключ към цялата предстояща година и към основната концепция на проекта Европейска столица на културата, в която самите граждани са не само публика и участници, но и създатели на събитията. Над 1500 участници от България и чужбина пресъздават на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на „Пловдив 2019“ и на тяхното свързване под мотото „Заедно“. Световноизвестният немски музикант и продуцент на електронна музика Шилер започва европейското си турне от Пловдив с няколко часов сет на живо след шоуто.

21.00 - 21.40 ч.
Жар театър и Fireter ЗАЕДНО в един огнен спектакъл
Пеещи фонтани (Цар Симеонова градина)
В един спектакъл с огнени ефекти, кукли, огнени инсталации, кокили и театрални атракциони - мим-формация „ЖАР театър“ и театър на огъня и сенките „Fireter“ преобразяват това емблематично за Пловдив пространство.

 

Main Menu