Еврокомисарят Мария Габриел връчи плакет за организация на ЕСК на кмета на Иван Тотев/видео/

12 Ян 2019 20:15
Еврокомисарят Мария Габриел връчи плакет за организация на ЕСК на кмета на Иван Тотев Еврокомисарят Мария Габриел връчи плакет за организация на ЕСК на кмета на Иван Тотев

Еврокомисарят Мария Габриел връчи плакет за цялостната организация на Европейска столица на културата 2019 на кмета на Пловдив Иван Тотев, който е и председател на общинската фондация "Пловдив 2019". "Съвсем заслужено Пловдив е първият български град, който е културна столица. Само тук можем да усетим едновременно духа и характера на Стария град, но и да усетим динамиката на новото време", каза Мария Габриел по време на откриването на Пловдив-Европейска столица на културата 2019.

 

Ето и какво каза Мария Габриел:

"За мен е истинско удоволствие и голямо вълнение да бъдем заедно в този момент, в който ще дадем официалното начало на програмата на "Пловдив 2019 – Европейска столица на културата". Горда съм, че Пловдив е първият български град, който ще бъде столица на културата на цяла Европа през настоящата година. И това е напълно заслужено!

Пловдив винаги е бил в сърцето на културната история на България и на Европа. Тук се преплитат по невероятен начин миналото, съвремието и стремежът към по-добро бъдеще. Това пловдивчани са закодирали като послание в мотото на своя град – “Древен и вечен”.

Няма как да бъде иначе, защото Пловдив е истинско съкровище с 8-хилядолетна история, със силно европейско измерение и изключителни исторически паметници и сгради, които съчетават културни елементи и влияния от Балканския полуостров и цяла Европа.

Тук разбираме, че културата не е добавка, а е от съществено значение за оформянето на утрешната Европа, за укрепването на нашата европейска идентичност и за създаване на чувство за обща принадлежност. Тук можем да усетим духа и характера на Стария Пловдив, но и динамиката на модерния и бързоразвиващ се град. Затова не е учудващо, че свързваме Пловдив с цяла плеяда от художници и писатели, които тук са намирали вдъхновение за своите творби.

Когато мислим за култура, Пловдив не гледа само към миналото. Като комисар по цифровата икономика и общество бях горда да видя онлайн платформата Digital Plovdiv с над 50 000 цифровизирани културни продукта, разработени от Община Пловдив в партньорство с най-важните местни културни институции като Народната библиотека "Иван Вазов",музеи и галерии в града. Особено впечатляващи са историческите сгради, цифровизирани в 3D формат. И всички те заслужават да бъдат посетени на живо.

Дами и господа,

Отминалата 2018 г. бе Европейска година на културното наследство, която премина с много голям успех. Убедена съм, че Пловдив ще надгради този успех като Европейска столица на културата, ще ни предаде от енергията си и ще продължи да насърчава културното многообразие на Европа. Така Пловдив още веднъж ще препотвърди приноса на културата за европейското общество и икономика, оставяйки и своя собствен почерк.

Дълбоко убедена съм, че ключовата дума, в която е заложен успехът на Европейския съюз, е “Заедно”. Същата дума, която Пловдив избра за мото през времето, когато ще бъде Европейска столица на културата. Ако през миналата година наблегнахме на подчертаването на нашето културно богатство и разнообразие, то тази година ще отидем по-далеч, като използваме неговия потенциал. С духа и съдържанието на програмата за годината, Пловдив отразява по невероятен начин необходимостта да използваме творческите ни ресурси, нашите богати култури и безценно наследство за укрепване на нашите ценности, за свързването ни и за това заедно да формираме нашето общо бъдеще.

Заедно сме постигнали много в културата. Заедно трябва да продължим да градим.

Днес, от тази кула, Пловдив изпраща силно послание към цяла Европа и света. Послание за обединение около основна ценност, каквато е културата за нас, българите, за визия за споделено бъдеще, в което традиции и нови технологии заедно пишат страници от европейската културна история.

Уважаеми г-н Тотев,

За мен е истинска чест и удоволствие да ви връча от името на Европейската комисия почетния знак, присъждан като признание за отличната работа и вложените усилия на вас като кмет, на администрацията и целия екип, ангажиран с реализирането на инициативата Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.

От все сърце ви желая успех! Пловдив-този древен и вечен град, ще покаже най-доброто от себе си, ще пробуди любопитство у мнозина да го опознаят отблизо – сигурна съм в това!

Сливане, трансформиране, възраждане, релаксиране – нека тези четири тематични платформи ни водят ЗАЕДНО с Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Благодаря ви от все сърце и пожелавам на добър час! "

 

Поздравителни адреси са изпратени от президента Румен Радев и от министър-председателя Бойко Борисов. На събитието присъстваха още председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Боил Банов, представители от италианския град Матера – „Европейска столица на културата 2019“.

Около 10 000 - 12 000 хиляди пловдивчани и гости на града дойдоха за откриващото събитие - „Ние сме всички цветове“, с който официално се открие Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Той беше реализирано под ръководството на артистичния директор и основател на “Phase7” Свен Сьорен Байер. На сцената се чуха изпълненията на Теодосий Спасов, Валя Балканска и Шилер. Също така участие взеха над 200 кукери. В края имаше и няколко минутна заря, която беше изстрелвана от Сахат тепе и Античния театър.,

Камилски дол

Main Menu