Пловдив откри Европейската столица на културата с "Ние сме всички цветове"/снимки+видео/

12 Ян 2019 20:52

"Ние сме всички цветове". Това е мотото на спектакъла, с който тази вечер в Пловдив се постави началото на програмата по проекта "Пловдив - Европейска столица на културата 2019". Спектакълът бе поставен пред погледите на хиляди пловдивчани и гости на града. На 30-метровата кула, по различно време, се качиха общо 1500 участници, които в края на програмата на двата подиума от по 120 метра, изписаха с големи букви #заедно#together.

„Днес е велик ден за Пловдив - даваме началото на културната година, която завинаги ще остане в историята на нашия град“, каза в приветствието си кметът на Пловдив Иван Тотев. „Година, през която Пловдив ще представлява България и ще бъде европейска столица на културата. В хилядолетната си история най-старият жив град в Европа винаги е бил културен център в сърцето на не една цивилизация. Наричан от люлката на българското Възраждане, до икономическото чудо на България, Пловдив играе централна роля, събрал в себе си минало, настояще и бъдеще. Град, събрал в себе си различни етноси и религии. И днес тук, на този стълб от светлина, символизиращ нашия стремеж към познанието, ние говорим на различни езици от различни държави, но ние говорим за това, което ни обединява - заедно“, подчерта Тотев.

Ето и думите на Иван Тотев:

"Днес е велик ден, даващ началото на една вълнуваща година, която за винаги ще остане в историята на нашия град. Година, в която Пловдив ще представлява България и ще бъде Европейска столица на културата. В хилядолетната си история „Най-старият жив град в Европа“ винаги е бил културен център в сърцето на не една цивилизация. Наричан от „Майката на градовете“, „Люлката на българското възраждане“ до „Икономическото чудо на България“, Пловдив играе централна роля, събрал в себе си, минало, настояще и бъдеще. Град, дом на хора от различни етноси и религии, но с едно име – пловдивчани. И днес, тук, на този стълб от светлина, символизиращ нашия стремеж към висотата, ние говорим и пеем на различни езици, от различни държави. Но ние говорим за това, което ни обединява. Заедно, ние говорим за Пловдив!
Европейска столица на културата! Всичко започна през 1999 година - триумфален месец, показващ силата, волята и умението на пловдивчани да работят заедно и да организират европейския месец на културата. Да покажат, че културата е средство за промяна. Енергия, която може да трансформира - хора, градове, стереотипи! Благодаря на всички онези, които запалиха искрата през топлото лято на 99та!
Заедно е нашето мото! Един слоган описващ с една дума нашия град. Град, дал Съединението на България! Заедно ние взехме съдбата в ръцете си - работихме и работим за бъдещето на нашия град. Безбройни са хората, участвали в подготовката на тази историческа за нас година. Всеки остави своя белег, следа, отпечатък. Благодаря на всички, които посветиха професионалния си и житейски опит да воюват в малки и големи битки за мечтите си. Заради тях Пловдив днес е една достигната мечта.
Пловдив е град, който се променя. Дори и тук, стоейки на това място, ние всички усещаме промяната. Навсякъде около нас има кранове. Ние участваме в промяната! Ние се разхождаме по най-дългата пешеходна улица в Европа. Ние попиваме атмосферата на Капана – кварталът, заживял свой собствен живот далеч извън пределите на България. Ние мечтаем по калдъръмените улички на Стария град. Вечер слушаме музиката на Пеещите фонтани. Вдъхновяваме се, копнеем и тайно стискаме палци за кандидатурата пред ЮНЕСКО на Голямата епископска базилика! Ето я там ;-)
Но какво са всички тези пътища и сгради, ако ги няма хората? Хората придават смисъл на всяка идея и пространство. Тук е мястото да се обърна с поклон към хилядите доброволци от близо и далеч, включили се в подготовката и организирането на това събитие. От ученици до пенсионери, цели семейства от различни етноси и религии, говорещи на различни езици. Обединени Заедно, обединени от Пловдив.
Тук сме заедно с нашите приятели от „Семейството на европейските столици на културата“. Тук сме заедно и с нашите побратими от Матера, нашият град-партньор през 2019.
Очаква ни една незабравима година със стотици събития. Хиляди творци, автори и гости ще посетят Пловдив - първият български град Европейска столица на културата. Инициатива с над 30-годишна история на Стария континент.
Уважаеми съграждани, за мен е огромна привилегия и чест да бъда кмет на този град. Нека заедно оставим своята следа в културната история на Обединена Европа! Благодаря Ви! На добър час!"



В приветствието си еврокомисарят Мария Габриел каза, че е горда, че Пловдив е първият български град, който ще бъде столица на културата на цяла Европа. И това е напълно заслужено, подчерта Габриел. По думите ѝ Пловдив винаги е бил в сърцето на културната история на България и Европа. Тук се преплитат по невероятен начин минало, съвремие и стремеж към по-добро бъдеще, подчерта еврокомисарят. Тя добави, че Пловдив е истинско съкровище "с хилядолетна история, със силно европейско измерение и изключителни исторически паметници и сгради, които заживяват по уникален начин в културните елементи на Балканския полуостров и цяла Европа". "

Ето и какво каза Мария Габриел:

"За мен е истинско удоволствие и голямо вълнение да бъдем заедно в този момент, в който ще дадем официалното начало на програмата на "Пловдив 2019 – Европейска столица на културата". Горда съм, че Пловдив е първият български град, който ще бъде столица на културата на цяла Европа през настоящата година. И това е напълно заслужено!

Пловдив винаги е бил в сърцето на културната история на България и на Европа. Тук се преплитат по невероятен начин миналото, съвремието и стремежът към по-добро бъдеще. Това пловдивчани са закодирали като послание в мотото на своя град – “Древен и вечен”.

Няма как да бъде иначе, защото Пловдив е истинско съкровище с 8-хилядолетна история, със силно европейско измерение и изключителни исторически паметници и сгради, които съчетават културни елементи и влияния от Балканския полуостров и цяла Европа.

Тук разбираме, че културата не е добавка, а е от съществено значение за оформянето на утрешната Европа, за укрепването на нашата европейска идентичност и за създаване на чувство за обща принадлежност. Тук можем да усетим духа и характера на Стария Пловдив, но и динамиката на модерния и бързоразвиващ се град. Затова не е учудващо, че свързваме Пловдив с цяла плеяда от художници и писатели, които тук са намирали вдъхновение за своите творби.

Когато мислим за култура, Пловдив не гледа само към миналото. Като комисар по цифровата икономика и общество бях горда да видя онлайн платформата Digital Plovdiv с над 50 000 цифровизирани културни продукта, разработени от Община Пловдив в партньорство с най-важните местни културни институции като Народната библиотека "Иван Вазов",музеи и галерии в града. Особено впечатляващи са историческите сгради, цифровизирани в 3D формат. И всички те заслужават да бъдат посетени на живо.

Дами и господа,

Отминалата 2018 г. бе Европейска година на културното наследство, която премина с много голям успех. Убедена съм, че Пловдив ще надгради този успех като Европейска столица на културата, ще ни предаде от енергията си и ще продължи да насърчава културното многообразие на Европа. Така Пловдив още веднъж ще препотвърди приноса на културата за европейското общество и икономика, оставяйки и своя собствен почерк.

 

Дълбоко убедена съм, че ключовата дума, в която е заложен успехът на Европейския съюз, е “Заедно”. Същата дума, която Пловдив избра за мото през времето, когато ще бъде Европейска столица на културата. Ако през миналата година наблегнахме на подчертаването на нашето културно богатство и разнообразие, то тази година ще отидем по-далеч, като използваме неговия потенциал. С духа и съдържанието на програмата за годината, Пловдив отразява по невероятен начин необходимостта да използваме творческите ни ресурси, нашите богати култури и безценно наследство за укрепване на нашите ценности, за свързването ни и за това заедно да формираме нашето общо бъдеще.

 

Заедно сме постигнали много в културата. Заедно трябва да продължим да градим.

Днес, от тази кула, Пловдив изпраща силно послание към цяла Европа и света. Послание за обединение около основна ценност, каквато е културата за нас, българите, за визия за споделено бъдеще, в което традиции и нови технологии заедно пишат страници от европейската културна история.

 

Уважаеми г-н Тотев,

За мен е истинска чест и удоволствие да ви връча от името на Европейската комисия почетния знак, присъждан като признание за отличната работа и вложените усилия на вас като кмет, на администрацията и целия екип, ангажиран с реализирането на инициативата Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.

От все сърце ви желая успех! Пловдив-този древен и вечен град, ще покаже най-доброто от себе си, ще пробуди любопитство у мнозина да го опознаят отблизо – сигурна съм в това!

Сливане, трансформиране, възраждане, релаксиране – нека тези четири тематични платформи ни водят ЗАЕДНО с Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Благодаря ви от все сърце и пожелавам на добър час! "


Спектакълът бе реализиран под ръководството на Свен Сьорен Байер, който ще предизвика доста дебати около изпълнението.

"РАЗНООБРАЗИЕ" и "НИЕ СМЕ ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ" бяха ключовите послания в концепцията на откриващия спектакъл, свързани под мотото ЗАЕДНО. Програмата бе открита от Теодосий Спасов и закрита от Валя Балканска.

Над 200 кукери от региона, с уникалните си и ритуални танци символично поставиха началото на годината и "изгониха злото".

Спектакълът завърши с ефектна заря, след което започна 3-часов сет на световноизвестния немски DJ Schiller.

 

Main Menu