ВКС: 2 години и 4 месеца затвор за Катя Лерца, която прегази и уби полицай край Лаута

15 Ян 2019 13:31

Върховният касационен съд потвърди окончателно ефективната присъда от 2 години и 4 месеца затвор, която окръжните магистрати в Пловдив постановиха за 40-годишната Катя Лерца, която прегази и уби полицай в града под тепетата.

На 13 май 2017 г. Лерца блъсна и уби на място 36-годишния пътен полицай Делян Палазов, докато охраняваше провеждащия се "Народен събор", организиран от община Пловдив и кметството на район "Тракия".

Палазов дал знак да спре лек автомобил, но движилият се зад него с висока скорост джип "Киа", управляван от Катя Лерца, направил рязка маневра и го блъснал. Полицаят загина на място.

В хода на разследването бе установено, че пловдивчанката се е движела с превишена скорост в населено място, не е реагирала своевременно на опасността от удар на униформения и вместо екстрено спиране е предприела смяна на лентата за движение на автомобила, като това са и причините за настъпване на произшествието.

По делото бяха събрани и доказателства, от които е видно, че Катя Лерца многократно е нарушавала и преди това правилата за движение по пътищата.

По закон предвиденото наказание е от 2 до 6 години затвор. При съкратен процес, какъвто поиска подсъдимата, обаче присъдата се намалява с една трета.

С решението си, Върховният касационен съд потвърждава присъдата, и то е изпратено от прокуратурата за привеждането й в изпълнение.

Main Menu