КТ "Подкрепа" се заема с останалите без работа служители от завода във Войводиново

13 Фев 2019 20:13

КТ "Подкрепа" се заема с останалите без работа служители от завода във Войводиново, информира БНТ.

Припомняме, пожарът в завода за месо избухва в неделя, 10 февруари.
Тогава възникнаха и подозрения, че става въпрос за умишлен палеж заради напрежението между българи и роми, което започна след побоя над командос.

След пожара на цеха между 200 и 300 души останаха без работа.

 

В завода по принцип няма синдикална организация. Поради това от КТ "Подкрепа" в Пловдив заявиха готовността си да помагат на останалите без работа служители.
Синдикатите ще следят целия процес по прекратяване на трудовите договори на работниците, така че те да могат да получат полагащото им се обезщетение от работодателя и впоследствие от бюрата по труда.

"Може би много от тях имат потребителски кредити, други имат жилищни кредити. Знаем все пак какво е нивото на доходите в страната. Тук като цяло трябва да се приложи хипотезата при масови съкращения, която касае прекратяване на трудови правоотношения на над 50 работници - такива са изискванията на закона", заяви пред обществената телевизия председателят на КТ "Подкрепа" в Пловдив Атанас Кръстев.

Синдикатите са готови напълно безплатно да консултират всеки един от работниците на завода, включително и за намиране на нова работа.

Собственикът на завода Петко Петков също се ангажира да съдейства на работниците. По думите му около 10 % от служители ще могат да запазят работата си, защото дружеството не приключва дейността си. Създаден е и кризисен щаб, който разработва план за действие.

"Голяма част от нашата дейност е търговска и в този смисъл ще имаме възможност да ангажираме част от съществуващия персонал. Имаме подкрепата на целия бранш и много колеги изразиха готовност да помогнат с каквото могат, за да продължим", каза Петков и допълни, че пред него почти всички служители са заявили намерението си да се върнат на работа в завода при първа възможност.

"Още вчера съм ангажирал фирма, специализирана в подбора на персонал, а и аз се ангажирам лично, за да помогнем на служителите да намерят подходяща работа", заяви още той.

Main Menu