Булмаркет: Причината за дерайлирането на влака е неизправност на релсите /снимки + видео/

16 Фев 2019 13:41

Причината за дерайлирането на влака в Пловдив е лошото състояние на железния път. Това съобщиха от компанията „Булмаркет Рейл Карго”, която е собственик на композицията. Влакът на „Булмаркет Рейл Карго” с 2 локомотива и 25 вагона с пропан-бутан се е движел от Илиянци към Пловдив. Около 4.15 часа тази сутрин на гара Пловдив при преминаването транзит, дерайлират двата локомотива и първите три вагона. Няма ранени граждани и служители, няма изтичане на газ и повредена арматура на вагоните.

 

Според ДжиПиЕс системата за контрол на локомотива, влакът се е движел със скорост 33 км в час при
максимално разрешена 40 километра. Установена е счупена стрелка на приемно-отправен коловоз. Фирмата превозвач е категорична, че причината за дерайлирането е лошото състояние на железния път. Звеното за разследване на произшествия в железопътния транспорт към Министерството на транспорта е започнало разследване по случая. В момента се извършва оглед от пловдивски следователи.
През ноември 2018 година Европейската комисия обяви, че е внесла иск в Съда на ЕС срещу България заради неизпълнения на правилата относно безопасността на железопътния транспорт. Според Европейската комисия българското законодателство не гарантира, че разследванията на тежки произшествия и инциденти се извърша от независим орган. И в момента такъв независим орган в България не съществува.

Main Menu