Дани Каназирева: Общински имот в Капана незаконно се ползва за паркинг

18 Фев 2019 08:52

Председателят на групата съветници от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева внася питане до кмета защо общинският имот в „Капана“ на ул. „Константин Стоилов“ 26 се ползва от частна фирма за паркинг без да има договор за това.
Скандалното разкритие е направено от съветниците след проверка на сигнал, получен в приемната на „Съюз за Пловдив“. Цялата площ на паркинга е 518 кв. метра, от които 211 кв. м. са собственост на общината.
„Това са два отделни имота, но вече 20 години една частна фирма печели от общинския имот без никакво правно основание и без да плаща нито една стотинка“, твърди Каназирева.

 

Според устройствения план този общински имот е отреден за зелена площ и не е предназначен за паркинг.
„Скандалното е, че вече толкова много години никой от Община Пловдив не е потърсил имота, не е видял как се събират пари за паркирането и не си е мръднал пръста да защити закона и интереса на града ни. Правилното действие тук е да се обяви търг за отдаване под наем и общината да печели от наема“, обяснява съветничката.
Случаят излиза наяве на 28 март 2018 г., когато в район „Централен“ е проведено обществено обсъждане за смяна на предназначението на този имот в паркинг, за да може да бъде отдаден под наем и приходите да влизат в общинския бюджет. Но до този момент нищо не е направено. В Общинския съвет все още не е гласувано решение за преотреждане на имота и за провеждане на търг.
„Кой ще понесе отговорността за това, че този паркинг работи най-малко от 20 години, половината от тази земя е на общината, но приходите не влизат в бюджета, а в частната фирма?“, пита кмета съветничката.

 

Според Каназирева случаят е поредното доказателство за отношението на администрацията към управлението на общинската собственост, както и към решаването на един от болните проблеми на Пловдив – паркирането.

 

Първо, няма нормален човек, който има 211 кв. м. парцел в идеалния център на Пловдив и да позволи друг да печели, вместо той да го стопанисва. Този абсурд може да се случи само и единствено в градската ни администрация. Категорично това е поредно доказателство за пълната безстопанственост.

 

Второ, случаят с имота на ул. „Константин Стоилов“ показва как се стопанисва общинската собственост. Създава се впечатление, че основната цел е общинските имоти да бъдат разпродавани, вместо да се управляват и градът ни да печели от тях. На всяка сесия админстрацията предлага, а мнозинството гласува сделки с празни терени и сгради, от които при добър мениджмънт градът би могъл да печели.

 

Дани Каназирева настоява за проверка на случая и поставя следните въпроси към кмета:

 

1. Защо в продължение на толкова години общинският имот се ползва за паркинг, без да е сменено предназначението му?

 

2. Кой носи отговорност за това, че досега не е извършена проверка на какво основание имотът се ползва за паркинг, от който Община Пловдив не получава и една стотинка наем?

 

3. Ще бъдат ли потърсени ползи, които за тези години администрацията е пропуснала да реализира?

 

4. В какви срокове ще бъдат предприети мерки за управлението на общинския имот?

 

5. В какви срокове и какви мерки ще предприеме община Пловдив, за да бъде преустановено неправомерното ползване на общинския имот?

Main Menu