Трябва промяна във философията на финансиране на културните събития след 2019 г.

07 Мар 2019 15:02

 

Създадените международни контакти и връзки в областта на културата при подготовката на европейското културно домакинство на Пловдив трябва да бъдат запазени, а акумулираната енергия да бъде насочена за формиране на нови културни територии и артистични публики. Тезата споделиха на работна среща в Дома на културата „Борис Христов“ ръководители на културни институции, музеи, галеристи, директори на училища и артисти. Те обсъдиха бъдещето на пловдивската култура и управлението на новите културни пространства – галерията на ул. „Гладстон“, бившите Детмаг „Снежанка“ и кино "Космос".

Участниците в работната среща се обединиха около идеята, че е необходима промяна във философията на финансиране на културните събития в Пловдив и след 2019 г.

Кметът Иван Тотев подчерта, че културният календар е с едногодишна рамка, и ако градът иска да съхрани и след европейското ни домакинство някои от стартиралите мащабни чужди проекти, които са с отворено финансиране, трябва да има ясна визия какви точно да бъдат те.

"Важните теми, които обсъдихме, са свързани с начина за управление пространствата, предназначени за култура и събития ( новите галерии, кино „Космос“ и пространството пред него, Градския дом на културата и др. ) с оглед и на 2019г. и изпълването им със съдържание, което да е интересно за публиката, за да има още повече посещения.
Новите културни пространства трябва да бъдат управлявани по най-добрия начин, да могат да бъдат използвани от различни културни оператори, да бъдат достъпни за изкуството на различни артисти и водещи автори. Тези места трябва да носят своята добавена стойност за града благодарение на качествена културна продукция. Една от идеите, които подробно обсъдихме, е така да сформираме културния календар на града, че той да има устойчивост във времето за големите, важните и значимите проекти, които да бъдат работещи за Пловдив. Желанието ни е натрупаният ресурс да се използва и в бъдеще и да се надгради. Как младите хора и учениците да бъдат съпричастни и да бъдат по-активно в културната програма на града също залегна като тема на разговорите ни. Догодина може би ще разполагаме с по-голям бюджет за културни събития и трябва да решим как най-правилно да управляваме тези средства в интерес на града. Това е голямо предизвикателство за нас, още повече, че през настоящата година градът ни има и повече проекти с международно участие. Пловдив развива културата си в много и различни аспекти, това е богатството на града, това е неговата пъстрота, която ще се опитаме да запазим във времето, като оставим трайна следа, че Пловдив е Европейска столица на културата през 2019г.
Планираме през следващия месец да направим втората от поредица срещи.", коментира кметът Иван Тотев.

Main Menu