ВМРО поиска оставката на Светлана Куюмджиева от Пловдив 2019 заради близалките с Альоша и проект за гей парад

11 Мар 2019 14:53

ВМРО иска оставката на артистичния директор на Фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева. „Нашият кредит на доверие към артистичния директор е свален и искаме нейната оставка“, това обявиха днес лидерът на ВМРО-Пловдив Борислав Инчев и областният лидер на партията и общински съветник Стефан Послийски.

Мотивите за това са два. Първият е кичът с близалките с фигурата на „символа на града“ Альоша, а вторият е договорът за проект с бисексуална насоченост с Фондация „Глас“ на стойност 7000 лева.

„Този проект е насочен към бисексуални, гейове, транс джендъри и хората с различна от нормалната сексуалност с идеята да се организира гей парад в Пловдив. Същата тази фондация организира Прайда в столицата“ – изтъкнаха от ВМРО, като подчертаха, че не може с пари на общинската фондация „Пловдив 2019“ да се реализират подобни проекти.

„Искаме в ОбС да видим договора с Фондация „Глас“ и неговите клаузи“, заяви общинският съветник от ВМРО Стефан Послийски.

За символа на Пловдив Альоша под формата на близалка от партията считат, че не фигурата на руския незнаен воин, а павето от сиенит е символ на града.

Ето и питането на общинския съветник от ВМРО Стефан Послийски в ОбС:

П И Т А Н Е
От
Стефан Послийски – общински съветник от
ППГОС „Патриотичен фронт“

Относно: Предоставяне на информация по сключен договор между Фондация „Глас“ и общинска фондация „Пловдив 2019“, както и запознаване на Общински съвет-Пловдив с работата на фондацията.
Уважаеми г-н Тотев,
На 21-ви юни 2017 год. отправих до Вас питане касаещо работата на общинска фондация „Пловдив 2019“ и по специално запознаване на Общински съвет-Пловдив с работата и. Година и осем месеца по-късно питането ми е също толкова актуално, но вече притесненията ми, както и на колегите ми от ВМРО-БНД се усилиха.
Преди 3 дни научих от публикации в медиите, че общинска фондация „Пловдив 2019“ е финансирала със сумата от 7 000 лева фондация „Глас“. Това е същата фондация,която организира и „София прайд“. Проектът включва „изложба, музикално събитие,лекции и дискусии посветени на ЛГБТИ (лесбийки,гей,бисексуални,трансджендър и интерсексуални), но и през призмата на балканската семантика“.
В протокола, с който жури на „Пловдив 2019” одобрява идеята е записано: „Основната идея се базира на съвременната интерпретация на балканската история и традиции в контекста на глобалното общество и живот. Целта на проекта е да търси равновесие между различните гледни точки, запознаване в дълбочина и открояване на възможните решения“.
Уважаеми г-н Тотев,
Отправените към Вас въпроси са в качеството ви на кмет на града и като председател на управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“ и във връзка с чл. 80,ал.1 от Правилник за организацията и дейността на Пловдивски общински съвет Ви отправям следното питане:
-В качеството си на председател на Управителния съвет и кмет на Пловдив ще предоставите ли на Общински съвет-Пловдив и на мен копие на договора м/у фондация „Пловдив 2019“ и фондация „Глас“, за да мога да се запозная какво е естеството на проекта и какви дейности са финансирани?
-Отново питам за вашето мнение относно реда и начина на предоставяне на информация за извършваните и финансирани от фондацията проекти, дейности и мероприятия? Считате ли, че досега практикуваният и прилаган ред дава достатъчно информация на гражданствеността, медиите, общинските съветници и администрацията на община Пловдив?
- Ще има ли някакъв макар и минимален шанс работата на общинската фондация да стане поне малко по-прозрачна и публична и финансираните проекти да стават обществено достъпни?
-На последната сесия отправих въпроси свързани с възнагражденията, които получават изпълнителният директор и артистичният директор, но отговор не получих. Ето защо сега отправям своето официално питане. Какви са брутните месечни възнаграждения на изпълнителният и артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“?
-Получавали ли са и ако да какви и колко допълнителни материални стимулирания, бонуси, допълнителни възнаграждения или някакви други доходи от фондация „Пловдив 2019“ през 2017 и 2018 год.?
Уважаеми г-н Тотев,
През изминалите 3 години многократно съм поставял множество въпроси, отправял съм и питания и съм търсил възможности да разбера какво се случва вътре във фондация, но за съжаление почти никога не съм успявал да получа информация. Надявам се поне този път въпросите, които поставям да не бъдат класифицирани като „секретни“.
Във връзка с чл. 80,ал.2 от Правилник за организацията и дейността на Пловдивски общински съвет очаквам да получа писмен отговор, който официално да бъде огласен на следващото заседание на Общински съвет – Пловдив.
С уважение,
Стефан Послийски
общински съветник от ППГОС „Патриотичен фронт“

 

Main Menu