Започна пролетното миене на Пловдив

18 Мар 2019 16:36

В присъствието на кмета на Пловдив Иван Тотев, народни представители, районни кметове и директори на общински предприятия бе даден официалният старт на тазгодишното миене на града.
„За осма поредна година със съвременна техника мием улиците първа категория всеки работен ден, три пъти седмично – второкласните улици, и поне по веднъж – третокласните, които никога преди това не са били мити. Цяла зима не сме спирали машинното метене. Пясък за зимното поддържане не употребяваме от 2012 г., използваме само сол и калциев хлорид“, посочи директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов.
Според кмета Иван Тотев това са реални дейности за подобряване на поддържането на Пловдив и качеството на въздуха – наполовина спрямо 2011 г. са намалели както броят на дните с превишение на запрашеността, така и концентрацията на фини прахови частици. По думите му, благодарение на усилията на общината да оптимизира почистването, модернизира пътната инфраструктурата и разширява озеленяването, през пролетта и лятото практически няма дни с наднормено замърсяване.
При старта на пролетното миене бяха представени и 19 фабрично нови автомобила, закупени от фирмата подизпълнител КМД – 9 сметовоза, 7 мотометачни машини и 3 контейнеровоза. Те са произведени през 2019 г. и са с екологичен стандарт „Евро 6“, с което отговарят на повишените изисквания на Община Пловдив. С най-модерна техника работи и ОП „Чистота“, което след решение на Общинския съвет предстои да обяви процедура за доставката на 6 нови автомобила за целогодишно машинно метене, миене и зимно поддържане на вътрешнокварталните улици.
„Пловдивчани могат да се гордеят, че градът се поддържа и чисти с най-новата техника по най-добрия начин“, коментира кметът Иван Тотев.

Main Menu