Съдиите от Окръжен съд са приключили 6311 дела за 2018 г., остават сред най-натоварените в страната

22 Мар 2019 19:46

Общият брой на постъпилите дела в Окръжен съд – Пловдив през 2018 г. е 6315, а свършените са 6311 дела. От тях 85 процента са приключили в срок до 3 месеца от образуването им, което е с 3 процента повече в сравнение с предишната година.
Тези и други данни бяха изнесени от госпожа Антония Роглева – изпълняващ функциите на председател на Окръжен съд – Пловдив, в отчетния доклад за 2018 г. по време на общо събрание на съдиите. В работата му участваха и председателите на районните съдилища в Пловдив, Карлово, Асеновград и Първомай.
Председателят на Апелативен съд – Пловдив Магдалина Иванова беше специален гост. „Безспорно е, че съдиите от този съдебен район на всички нива продължават да работят качествено и срочно, за което ви поздравявам“, приветства колегите си г-жа Иванова.
Отчетен беше съществен ръст на първоинстанционните граждански и търговски дела, както и постоянна тенденция за последните няколко години на усложняване от правна и фактическа страна на почти всички видове дела от компетенцията на съда.
„Окръжен съд – Пловдив остава един от най-натоварените съдилища в страната от това ниво по брой на постъпили и свършени дела по показател действителна натовареност на съдиите“, посочи г-жа Роглева.
Акцент в доклада беше поставен на проблемите, свързани с кадровото обезпечаване на съда, тъй като през отчетния период съдът е работил с намален състав поради командироване на съдии, както и поради ползване на продължителен отпуск за отлеждане на дете и по болест. Кадровият проблем беше посочен като най-съществен и по отношение на четирите районни съдилища от съдебния район на Окръжен съд – Пловдив.

Main Menu