Дани Каназирева: Защо похарчиха 20 млн. лв. от ЕС за ремонти, на които пак се налага ремонт?

25 Мар 2019 08:55

 

Получихме много сигнали от живеещите в квартала до Стария град, между бул. „Княгиня Мария Луиза“ и „Марица юг“, където от август 2018 г. се изпълнява проектът за подобряване на градската среда на стойност над 20 млн. лв. Безвъзмездната финансова помощ е осигурена по Оперативна програма „Региони в растеж“.

„При подготовката на проекта са допуснати сериозни пропуски,  качеството на уличните ремонти е лошо, организацията на работа е слаба, а контролът от страна на Община Пловдив е силно занижен. Това е поредния пример за безотговорния модел на управление на града ни“, коментира Дани Каназирева.

Групата на общинските съветници от „Съюз за Пловдив“ ще поиска среща с  ръководителя на проекта, защото проблемите остават нерешени, а въпреки похарчените милиони за ремонти отново се налага ремонт. Основните въпроси са как се извършва контролът и какви санкции ще бъдат наложени на изпълнителите на поръчките заради ниското качество.  

Проблемите са няколко. В проекта не е предвидена рехабилитация на водопроводната и канализационна система и на места се разкопава новата настилка заради аварии на водопровода. Сериозен пропуск  на администрацията на Община Пловдив е, че              част от улиците няма изобщо да бъдат ремонтирани въпреки голямата инвестиция от 20 млн. лв. Това са ул. „Неофит Бозвели“, чийто ремонт свършва до ул. „Марагидик“, а оттам на север остава разбит калдъръм, кал и прах, ул. „Александър Пушкин“, ул. „Драгоя Божилов“, ул. „Страхил“, ул. „Ивац Войвода“ и ул. „Райно Попович“.

„Напълно разбираме разочарованието и гнева на жителите, чиито проблеми с лошата инфраструктура са игнорирани от градската управа. Този случай отново показва модела на управление на града – без рационално и разумно изразходване на парите, особено когато става дума за милиони“.

Има опасност целият квартал да се озове под вода, защото канализационните шахти са пълни с боклуци след т.нар. ремонти. На ул. „Панайот Пипков“ нивото на пътното платно е повдигнато с 20 см. Наклонът на тротоара до Пловдивската духовна семинария е толкова голям, че отсрещните къщи и дворове ще бъдат заляти при по-силен дъжд. На повечето улици височината на тротоара е толкова ниска, че при един порой целият квартал ще е под вода. На всичкото отгоре, нови тротоари се разбиват, за да се прокарат подземни комуникации и да се изградят шахти.

Недоволството на живеещите в квартала има още едно основание – ремонтите продължават повече от половин година и през това време улиците остават разкопани. Това е още едно доказателство за лошата организация и липсата на контрол и всичко това е за сметка на хората, които изпитват огромни затруднения.

Отправяме следните въпроси към ръководителя на проекта и Община Пловдив:

  1. 1. Защо част от улиците и участъци от тях не са включени в пректа за подобряване на градската среда?
  2. 2. Кога на тези улици ще бъдат извършени ремонти и с какви средства?
  3. 3. Защо е повдигнато нивото на ул. „Панайот Пипков“, което създава предпоставка за наводняване на имотите?
  4. 4. Защо на ул. „Макгахан“ и „Марагидик“ се наложи да разрушават готовите тротоари и кой ще плати тази двойна работа?
  5. 5. Как се извършва контролът на строително-монтажните работи?
  6. 6. Какви санкции ще бъдат наложени на изпълнителите?
  7. 7. В какъв срок трябва да бъдат изпълнени договорите с избраните изпълнители? 

Main Menu