Българските превозвачи запалиха ТИР в Пловдив срещу пакета "Макрон" /снимки + видео/

04 Апр 2019 13:34

Български превозвачи се събраха в Пловдив и демонстративно подпалиха ТИР, облепен с протестни лозунги срещу пакета "Макрон". Пламъците на запаления камион бяха потушени минути след това от екип на пловдивската пожарна, който беше извикан по телефон 112. А колата, която беше подготвена за това пристигна след потушаването на пламъците.

На паленето на камиона присъстваха над 200 служители на частни транспортни фирми от Пловдив. „Това е краен акт на протест, тъй като сме свидетели на нещо, което е парадокс”, заяви Ангел Траков, председател на УС на Съюза на международните превозвачи. „Ние сме бранш и това, което можем, е да се опитаме да повлияем върху мнението на евродепутатите, които вземат решение”, добави той, като поясни, че днес ще бъдат гласувани текстовете, които са крайно рестриктивни към държавите от периферията на Европейския съюз.

Траков отбеляза, че превозвачите от България са готови на всичко, като започват да търсят нови форми на протест. Камионът, който бе запален, е бракуван, но иначе цената на един такъв нов камион е 100 000 евро, а за втора употреба е 50 000 евро. Срещу пакета „Макрон” у нас протестират и големи и малки фирми – с 2 или 100 камиона, като за повечето от тях това е бизнес от около 10 години. Според повечето превозвачи с тези мерки ЕС се опитва да колонизира периферните държави на Европа, а тези мерки косвено засягат още много други сфери на икономиката.

 

Решихме, че трябва да дадем сигнал на евродепутатите, че пакетът „Мобилност“ ще доведе до фалит голяма част от малките и средните български транспортни предприятия. По тази причина късно снощи УС на Съюза на превозвачите взе решение да изгорим демонстративно тир, който извършва такива превози, за да е ясно какво ще се случи с българските транспортни предприятия. Това заяви изпълнителният директор на Съюза Йордан Арабаджиев.

По думите му, освен че решението е политическо, това е най-спорният законодателен документ в историята на този парламент.

Няма друг документ, който така дълбоко да разделя Европа на две – на Източна и Западна, на стари страни-членки и периферия, да я разделят по географски принцип и всички гласувания доказват, че старите държави-членки имат предимство. Въпреки че нямат основания, вкарват пакета и ще го гласуват, както си искат.

Това беше поредният ход на западноевропейските ни „приятели“ - поправките да се гледат ан блок, а те са 1126, да се претупа целият пакет, който раздели така дълбоко Европа, за един – два часа, да бъде приет и после да се размахва и да се размахва после от западноевропейските политици в предизборната им кампания.

Main Menu