Министър Красимир Вълчев: Досега в Пловдив са инвестирани 30 милиона лева за подобряване и модернизиране на образователната база

05 Апр 2019 20:08

 

Образованието е и ще продължи да бъде приоритет в управлението на ГЕРБ. Това беше категорично подчертано в Пловдив по време на дискусия в рамките на платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“. В нея участваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателят на парламентарната Комисия по образование и наука Милена Дамянова, евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ д-р Андрей Ковачев, председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, народният представител инж. Атанас Ташков, заместник-кметът “Oбразование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество” на Община Пловдив Стефан Стоянов, районни кметове, общински съветници, ректори на ВУЗ, директори на училища, преподаватели, представители на РИО, много граждани.
Държавният бюджет за тази година за образование е почти един милиард лева. До 2021 година за учители ще бъдат отделени средства в размер на 1 380 000 лева, заяви Менда Стоянова.
„Ще продължим да връщаме уважението на цялото общество към учителя”, категоричен бе министър Вълчев.
Дискусията събра над 400 учители, родители, експерти и граждани. Тя продължи повече от два часа, в рамките на които бяха дебатирани въпроси, свързани с учебните програми, кариерното развитие, обновяването на материалната база, дигитализацията и модернизацията на учебния процес и много други. Менда Стоянова заяви, че Пловдив и заводите в индустриалните зони се нуждаят от качествена работна ръка, а това не може да стене без качествено образование.
„Това е начинът очи в очи да споделим важните теми и да си бъдем полезни”, заяви от своя страна председателят на ПК по образование и наука Милена Дамянова. Тя бе подчерта добрите резултати, постигнати в пловдивското образование и бе категорична, че те трябва да са повод за заслужено самочувствие. Милена Дамянова каза още, че промяната за петте отсъствия на учениците е крачка за по-добри кадри за бизнеса. "България не може да си позволи повече да губи човешки ресурс", каза още депутатката.
От 2014 година досега в Пловдив по различни програми са инвестирани 30 милиона лева за подобряване и модернизиране на базата.


В Пловдивска област по ОП „Региони в растеж” и Програмата за развитие на селските райони ще бъдат извършени ремонти за повишаване на енергийната ефективност на образователната инфраструктура, оборудване и обзавеждане на 14 училища и 8 детски градини, изграждане на нова детска градина. По ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” ще бъдат ремонтирани Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” и Медицинският университет. Ще бъде разширена сградата на Централна лаборатория по приложна физика към БАН.
Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ д-р Андрей Ковачев заяви, че една от най-успешните програми на Европейския съюз е свързана с образованието като визира „Еразъм”, насочена към студенти и научни работници. Той подчерта, че Европейският парламент поиска утрояване на бюджета за нея за 2020 г. Стана ясно още, че лично настоява да има повече средства в програмата „Училища, посланици на ЕП”.
„Предстои важна година и за България, и за Европа. През 12-те години членство в ЕС много неща станаха – икономиката почти се удвои, устойчив ръст на средната работна заплата, България е една от най-бързорастящите икономики. Затова този диалог за образованието и за бъдещето на Европа е изключително важен”, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов.

 

Граждански диалог на тема образование се проведе в село Скутаре, община Марица. Събитието е част от платформата „Европа в нашия дом“. Участие в него взеха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, председателят на парламентарната Комисия по образование Милена Дамянова евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев, учители и директори на училища.

„Водещата задача на управлението на ГЕРБ винаги е била учителите да бъдат мотивирани чрез инвестиции в тяхното развитие и квалификация. Средната брутна учителска работна заплата вече изпреварва средната за страната. Ако имаме добри и мотивирани учители, ще имаме добри специалисти, добри резултати и повече подготвени кадри“, заяви просветният министър Красимир Вълчев.

„Цялата система трябва да се префокусира към насърчаване на креативния учител с индивидуален подход към едно или друго дете“, коментира министърът на образованието и допълни, че „2 са най-големите предизвикателства - едното е да обхванем и включим всяко дете в системата, а второто е да я модернизираме така че системата да дава шансове за пълноценен живот“.

„За първи път от 6 години насам делът на преждевременно напусналите образователната система млади хора в България намалява от 13.8% на 12.7%“, съобщи Вълчев. По думите му това е благодарение на механизма за съвместна работа на институциите, вследствие на който над 40 000 деца бяха върнати в класната стая. Според министър Вълчев ГЕРБ е единствената партия, която води последователна политика в областта на образованието.

„Разчитаме на учителите много за най-трудната работа на терен – децата да се издирят и да бъдат включени в ежедневния учебен процес. Учителите не могат сами да се справят, нужна е подкрепа на социални работници и полицаи. Качественото образование и наука са единственият път към икономическото и социално добруване на нацията и нямаме право да губим нито едно дете по пътя на образованието и наше общо задължение е да му дадем знания, инструменти и способности да бъде успешен и свободен гражданин на България, Европа и света“, категоричен бе образователният министър. Той допълни, че са осигурени средства на стойност над 200 млн. лв. по проектите „Успех” и “Твоят час” за занимания по интереси, в които са се включили над 400 000 от учениците в страната, а за 2019 г. по проекта са заложени още 25 млн. лв. в бюджета. Министър Вълчев допълни, че през 2019 година ще стартират проекти с европейско финансиране на стойност 187,5 млн. лв., с които ще бъдат осигурени средства за допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности в училище и за допълнително обучение по български език в детските градини.

„Средствата са осигурени, но оттук нататък следва друго - дали заедно съумяваме да работим за целите, които преследваме. Всички ние трябва да работим, за да изпълняваме политиките и целите си“, каза председателят на образователната комисия Милена Дамянова. Думите й подкрепи и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. „Надявам се програмата Еразъм да бъде в полза за младите поколения, учителите и България, както е била досега – десетки млади българи са се възползвали от възможностите за обмяна. ЕП има една прекрасна инициатива - училищата да станат посланици на Европейския парламент – инициатива, която приобщава към европейската идея младите европейци и българи. Затова съм радостен и горд, че много училища откликнаха на тази инициатива. Призовах да бъде увеличен бюджетът, за да могат повече учебни заведения да станат посланици на ЕП. Благодаря много на министър Вълчев за модерното образование в България, каза Андрей Ковачев.

Над 40 милиона лева ще бъдат вложени през програмния период 2014 – 2020 г. за ремонти за повишаване енергийната ефективност на образователната инфраструктура, оборудване и обзавеждане по ОП „Региони в растеж“ и Програмата за развитие на селските райони за област Пловдив. Тази сума ще бъде разпределена между 14 училища, 8 детски градини в общините от областта. По ОП “Наука и образование за интелигентен растеж” ще бъдат ремонтирани Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” и Медицински университет - Пловдив. Ще бъде разширена сградата на Централна лаборатория по приложна физика към БАН. През 2018 и 2019 година модернизацията на материалната база ще достигне над 500 училища и детски градини в цялата страна на стойност над 700 млн. лв.“ , обобщи в края на срещата министър Вълчев.

От своя страна учителите и директорите, присъстващи на гражданския диалог благодариха на министърът на образованието за подписаното преди дни Споразумение между Министерството на образованието и науката и Министерството на културата за безплатно посещение на учениците на културни институции, театри, музеи и други.

Main Menu