4 млн лева е оценката на 16-декаровия имот зад хотел Санкт Петербург, ще се водят преговори за парка

11 Апр 2019 14:17

Близо 4 милиона лева е оценката на 16-декаровия имот зад хотел „Санкт Петербург“. Това съобщи след края на сесията на ОбС кметът Иван Тотев. Той каза, че тепърва ще се водят преговори със собственика Байрям Солак.

Оценката, която ние направихме с лицензирания оценител е 3 милиона и 900 хиляди лева. Това ще бъде цена, която ние ще предложим. Общинския съвет взима решение какво да купи и какво да продаде, уточни кметът .

Според Тотев казусът с парка в район "Северен" вече ще бъде по-лесен. Той уточни, че има решение на експертен съвет на Община Пловдив, който е препоръчал на екипа, изготвящ новия общия устройствен план, да изследва територията и да се акцентира на необходимостта от озеленяване.

Протестиращите срещу застрояване на парка в кв. „Кършияка” отлагат блокирането на ул. Победа и Сава Муткуров. Това обяви Асен Костов, председател на Инициативния комитет. Според Костов, на 30-я ден от протеста на жителите на квартала, може да се твърди, че те са постигнали успех. Според него след многото писмена кореспонденция и срещи в различни министерства с искане за съдействие, може да се твърди, че исканията на протестиращите вече се изпълняват.

 

Днес за пореден път протестиращи с жълти жилетки от кв. „Кършияка” присъстваха на заседание на Общинския съвет, на което кметът Иван Тотев обяви, че Общината е започнала разговори с частника за
закупуването на имота от 16 дка. Костов съобщи, че са решени да стигнат дори до министър-председателя Бойко Борисов. Днес те ще се срещнат и с омбудсмана на Републиката Мая Манолова. За запазването на парка са се подписали вече над 5300 граждани. Протестиращите жители на квартала искат закупуване на имота. Те разсъждават, че след като собственикът вече знае, че си има парк, то цената на имота рязко пада и общината може да го закупи на ниска цена. В рамките на същия имот са и бункерите, които ще се окажат държавна собственост, смятат от Инициативния комитет. по думите им, в Министерството на отбраната са почнали да излизат документи, свързани със сградния фонд на 9-ти Пловдивски полк, който е бивш собственик на терена. Затова се очаква в министерството да има документи и за останалите там съоръжения, каквито са бункерите.

Main Menu