Махат Грамада от Виденовата зима до Дондуковата градина

22 Апр 2019 13:56

Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви днес, че при реконструкцията на Дондуковата градина Грамадата от камъни ще бъде махната. "Няма я в проекта на новия парк. Може да я преместим на друго място. Този паметник му е минало времето.", коментира кмета Тотев.

Грамадата е натрупана през "Виденова зима", когато се ражда идеята да се слага по един камък всеки ден от протестите срещу "червените". Идеята за камъните е на тогавашния младежки лидер на СДС Велислав Величков. В периода 6 януари - 4 февруари Грамадата става внушителна. Центърът на протестите е бил на това място, защото централата на БСП в Пловдив е била в сегашното кметство на район Централен. Червените напускат сградата и се местят на ул. Кръстю Пастухов, а тогавашното второ кметство /район Централен/ се премества в нея. По-късно е поставен и надпис до купчината с камъни, който да напомня на поколенията за протестите в Пловдив през 1997 година.

Ето и надписа:

"А грамадата расте пак
невидимо, тайно,
и камъни върху нея
фърчат непрестайно;
че когото Бог накаже,
светът не прощава,
че който много търпи, тегли
много отмъщава.”

Иван Вазов

"За да ни напомня, че "Цялата държавна власт произтича от народа".
6 януари - 4 февруари 1997 година
Зимата на нашето недоволство"

"Това е емблематично място за пловдивчани и тяхното недоволство срещу тогавашното управление на БСП. Цялата енергия на хората се беше концентрирала пред партийната сграда на "червените". Протестите и образуването на Грамадата е част от историята на прехода в България.", това коментира пред PlovdivskiNovini.bg бившият депутат и председател на СДС-Пловдив Петър Попов. Според него надписът трябва да остане и да напомня на хората за Виденовата зима. "В този ъгъл камъните и надписът не пречат на никой. ", допълни Попов.

 

 

Main Menu