Папа Франциск идва с папамобила в Раковски в 10,30 часа /снимки + видео/

02 Май 2019 14:13

Жителите и гостите на Раковски ще могат да проследят светата литургия с първо причастие, което папа Франциск ще даде на деца в църквата „Пресвето сърце Исусово" в 11,15 ч на 6 май 2019 г. За целта пред храма са определени зони за граждани, до които достъпът също ще става през контролно-пропускателни пунктове. Те ще са отворени 3 часа преди началото на събитието.Това стана ясно от пресконференция на кмета на Раковски Павел Гуджаров, предаде репортер на PlovdivskiNovini.bg.

Главата на Римокатолическата църква ще пристигне с папамобила си в Раковски в 10.30 часа, където ще бъде посрещнат от кмета Павел Гуджеров.Кметът каза, че всичко очаква от папата и дори може да слезе от колата и да се ръкува с хората. "Важното е, че всички ще могат свободно да видят папа Франциск.", каза Гуджеров.

Оттам папамобилът ще потегли по улица "Михаил Добромиров", за да стигне до площад "България" пред църквата "Пресвето сърце Исусово". Две видеостени се монтират, за да осигурят видимост за тържествената литургия, която ще отслужи папа Франциск от 11,15 часа и първото причастие за 250 деца от всички католически енории у нас. "Църквата побира 750 души и затова децата ще бъдат придружавани само от един родител.", разясни Павел Гуджаров.

След обедната среща с католическите епископи в манастира "Св. Елисавета", папамобилът ще тръгне към квартал "Секирово" в 14,30 часа. Срещата с обществеността там ще бъде в църквата "Св. Архангел Михаил".

От 5-ти май ще бъдат затворени две улици в Генерал Николаево - "Москва" и "Филип Станиславов", а в кв. "Секирово" – ул. "Никола Вапцаров".

На 6 май придвижването между двата квартала ще бъде само пеш, ще има и други затворени улици. Хората обаче ще може да се придвижват спокойно, увериха от общинската управа.

Подаръкът, който община Раковски е подготвила за папата, е изображение на църквата "Пресвето сърце Исусово" и на площада пред нея на местния художник Бойчо Котов. Кметът Гуджеров каза, че никой подарък не е достоен за светия отец, защото честа, която оказва на Раковски е несравнима.Папа Франциск идва на посещение у нас под мотото - "Мир на Земята". Десетки деца са направили рисунки с призив за мир на земята, които са сложени по оградите, парапетите и т.н. на църквата "Пресвето сърце Исусово".

Main Menu