Сузана Николова: „ХЛЯБЪТ Е СВЕЩЕН!”

02 Май 2019 14:57

На 1 май християнската църква почита юдейския пророк свети Йеремия. Българите наричат празника Еремия, Ирмия, Ирминден, Ирима. Характерен народен обичай за този ден е обредното гонене на змии, подобно на това на Си светци и Благовец. Оттук денят на св. Еремия е познат и като Зъмски (змийски) ден. Друг обичай, характерен за празника, е ритуалната направа на подници – глинени съдове за печене на хляб.

И тази година в Културно-информационен център „Малтепе” се проведе възстановка на ритуала „Обредна направа на подници“. Едни от най-важните за българина традиции са тези свързани с хляба, защото хляба е свещен за българската трапеза. Затова обредното приготвяне на глинени подници, в които се печал хляба е само един ден в годината. Народната традиция е отредила това да е 1-ви май, деня в който православната църква почита паметта на Св. Пророк Йеремия, Светецът пророкувал, че Бог ще изпрати своя син на земята. Точно в този празничен ден в двора на КИЦ „Малтепе“ млади и стари се връщат към корените си присъединявайки се към възстановката на ритуала „Обредна направа на подници“.

Сузана Николова – кандидат за евродепутат от коалиция „Воля – Българските родолюбци” се включи в месенето на обредните хлябове, които после се изпичат в „подница под връшник” както са го правили в миналото нашите баби. След направата на обредните хлябове тя заяви: „ Усещането да месиш и под ръцете ти да се оформя хляб е изключително зареждащо и животворно. В процеса на месене успяваш да наречеш хляба за здраве и благоденствие. Чувстваш, че хлябът има душа, осъзнаваш, че хлябът е живот. Ние, от Българските родолюбци милеем за Българското. За нас е изключително важно да се съхрани българския род, да опазим вековните си традиции и обичаи. Коренът дава живот. А Българският корен е силен и благословен.”

Main Menu