Папа Франциск даде първо причастие на 250 българчета в Раковски /снимки/

06 Май 2019 13:38

Папа Франциск дава първо причастие на 250 деца в Раковски за първата им среща с Господ. В някои традиции, обикновено католическата и англиканската, тайнството на първото причастие е ритуал, чрез който младият човек става официален член на църквата. Това понякога включва даването на „причастно име“, обикновено името на светец, което често се използва като второ презиме.
Вие, скъпи деца, сте дошли тук от всяко кътче на тази Земя на розите, за да участвате в този чудесен празник, който, сигурен съм, няма да забравите никога: ваша първа среща с Исус в Тайнството и Причастие. С тези думи папа Франциск се обърна към над 240 деца в храма "Пресвето сърце Исусово", които приема първото причастие. Този ритуал не съществува при православните, но е задължителен за католиците, разясниха богослови. Децата трябва да са на 8-9 г., за да запомнят този миг.

"Първото причастие е преди всичко един празник. Той е възможен благодарение на нашите родители, баби, дядовци и на енориите ни, които ни помогнаха да растем във вярата", отбеляза главата на Римо-католическата църква. Той добави, че първото причастие не е последното, че Исус чака винаги. "Затова ви пожелавам днес да е началото на много причастие, за да бъде винаги, както днес, празнично сърцето ви, изпълнено с радост и най-вече с благодарност", завърши папа Франциск.

Деца, нека ви попитам, защо приемаме първото причастие, обърна се към малчуганите папа Франциск. "Чувствате ли се едно семейство", попита той. "Дааа", отвърнаха в мощен хор те.

 

"Нашето име е християнин", продължи светият отец. И им заръча: "Искам да помните винаги. Аз говорих за личната карта на християнина. И казах, че нашият личен паспорт е този. Бог е нашият баща. Исус е нашият брат. Църквата - нашето семейство. А ние сме братя помежду си. Нашият закон е любовта. Сега ще ги повторим тези неща", каза папата.

Децата повтаряха след него оглушително. "Искайте днес от Исус за вашето семейство, родители, баби и дядовци, за вашите катехисти, за вашите свещеници и приятели - ще се молите ли са всички тези хора?", попита папата. Хлапетата отвърнаха с мощно "Даа" и бурни аплодисменти.

 

По-рано папата премина през Раковски със своя папамобил, като в даден момент слезе сред хората и тръгна между тях на път към църквата "Пресвето сърце Исусово". Паап Франциск приветства и благослови всички. В този момент забиха камбаните на храма, духов оркестър изпълняваше католически песни. Малко преди входа на църквата папата слезе от папамобила и поздрави присъстващите богомолци. Светият отец поздрави и благослови лекарската гилдия в лицето на председателя на Регионалния лекарски съюз д-р Георги Кръстев, който му подари иконата "Пресвета Богородица Йерусалимска".

Около 2 000, по данни на полицията, са хората на площада, които бяха пропускани през три пункта след щателна проверка, която те изчакваха спокойно и заеха местата си преди 9,30 часа. На две огромни видеостени се предава директно движението на Светия отец, пак там всички ще имат възможност да проследят Светата литургия с първото причастие на 250 деца в църквата. В храма, заедно с децата бяха допуснати и техните родители, както и представители на енориите у нас, които имат специални покани от апостолическата нунциатура у нас. Всички общо са около 750 души, колкото е капацитетът на църквата. С автобуси пристигнаха богомолци от община Калояново - втората на територията на Пловдивска област с най-много католици.

Main Menu