Папа Франциск: Един жест на любов е достатъчен. Разбрахте ли? Казвам го най-вече на семейните двойки /снимки+видео/

06 Май 2019 18:42

Папа Франциск се срещна днес с католическата общност в Раковски. Главата на Римокатолическата църква произнесе запомняща се реч пред близо 800 души в храма "Свети Архангел Михаил" в квартал "Секирово" в града. Той беше посрещнат възторжено с възгласи "Господи" и "Папа Франциск".

"Винаги съм казвал на семействата да не се карат. Нормално е хората да се ядосват. Понякога се случва и по-сериозно да се скарат, дори чинии хвърчат. Не е проблем дори да се карат, стига да се помирят до вечерта. На всички вас, съпрузите, казвам - никога не завършвайте деня с война. Защото студената война на другия ден е много опасна. Песимистите съсипват всичко, докато любовта отваря врати. Оптимистът създава надежда в общността, песимистът е разрушител. Никога не съм познавал песимист, който да е направил нещо добро. Господ е един нелечим оптимист. Където има мрак, буря и трудности, Господ казва: "Мир вам!". И той създава мира", обърна се папата към вярващите.

Той добави, че един жест на любов е достатъчен.

"Разбрахте ли? Казвам го най-вече на семейните двойки", изтъкна Светият отец.

По думите му когато един свещеник или епископ се отдалечават от божия народ, сърцето му изстива.

"Никой не живее за себе си. Познавам такъв човек. Но той щастлив ли е? Способен ли е да се усмихва? Такива хора са егоисти", категоричен бе Франциск под аплодисментите на събралите се стотици българи, някои от които дори се просълзиха.

"Трябва да бъдем внимателни, ние сме изпаднали в една култура на прилагателните, на етикетите - този човек е такъв, онзи е онакъв, а Бог не иска това. Всеки човек е личност, това е образ Божи и никакви прилагателни не са необходими", каза още папата.

"Това се отнася и за тези, които се занимават с клюки и сплетни. Колко лесно до нас стигат клюките, винаги лепваме някакви етикети на хората. Трябва да преминем от културата на прилагателните към културата на съществителните", посъветва събралите се в храма папата.

Папа Франциск каза, че този, който обича, не си губи времето да се оплаква, той винаги вижда смисъл да прави нещо.

"Майките нямат предварителни отговори. Те отговарят със сърцето си. Такава е и църквата - когато види, че децата й са в трудност, майката не ги съди. А се опитва да вземе проблемите им и да ги реши. Не е ли прекрасно, че имаме такава майка - нашата църква?", попита риторично Светият отец.

Много хора споделиха, че са щастливи, че имат възможността да го видят и чуят на живо.

 

След визитата си в Раковски папа Франциск пристигна на пл.”Независимост” в София, за да отправи своето послание за мир. В момента представители на шест религии се подготвят да отправят това послание към целия свят. За първи път това събитие се провежда извън границите на Италия, а папа Франциск избра да го направи в центъра на София.
Над 1 000 души са се събрали на столичния площад "Независимост". На събитието присъстват и близо 200 официални гости. Два пропускателни пункта отговарят за сигурността на хората. Въпреки облачното и ветровито време, хората са в приповдигнато настроение, държат в ръце флаговете на България и Ватикана.

 

Церемонията ще започне с изпълнение на песента „Ние сме светът” на Майкъл Джексън. На сцената има маслиново дърво – символ на мира, розово масло, символ на България, ще бъде запалена и свещ. Факлоносец ще запали шест вакли, носени от деца, представители на шест религии.

След като папа Франциск отправи посланието за мир, в небето ще полетят гълъби и балони.

Main Menu