Експерт: Канализацията на Пловдив може да поема дъждовна вода до 30 литра на кв. м., а по 80 л. на кв. м.

04 Юни 2019 13:59

 

Конкретни мерки за справяне с кризисни ситуации, предизвикани от последните интензивни валежи, обсъдиха по време на работна среща кметът на Пловдив Иван Тотев, управителят на ВиК ЕООД Спартак Николов и директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов.

В рамките на две седмици работната група от служители на Община Пловдив и ВиК ще определи местата, където може да се изградят ретензионни резервоари, които да поемат по-голямо количество дъждовна вода.

Сред местата, на които ще се обърне специално внимание са: „Скобелева майка“, бул. „Александър Стамболийски“ и Коматевския надлез. Ще се обследва и възможността за изграждане на отводнителен дъждовен канал, който да отвежда водата директно към река Марица.

 

„В момента канализацията на Пловдив е изградена така, че може да поема дъждовна вода до 30 литра на кв. м., а не както беше при последния силен порой – 80 л. на кв.м. за няколко часа“, обясни експертът инж. Антон Гълъбов, ръководител производствено направление към ВиК. Тъй като всеки дъжд над 30 литра на кв. м. създава предпоставки за наводняване на определени места в града, а при над 80 и 100 ставаме свидетели на ситуацията, която видяхме през последните дни, уточни той.

Основната дългосрочна мярка и цел за справяне с подобни бедствени ситуации е изграждане на Южния обходен колектор и други отводнителни колектори, който ще отвежда водата от целия район „Южен“ и квартал „Прослав“ през Тракия до Пречиствателната станция.

 

„Става въпрос за 1/3 от водата на целия град, с което ще се облекчи и работата на сега съществуващата канализационна мрежа“, обясни Спартак Николов. Той допълни, че изграждането на Южния обходен колектор е необратим процес. В момента се изчаква съгласуване на предпроектното проучване, направено съвместно от Община Пловдив и ВиК в МОСВ и впоследствие стартиране работата по същинско проектиране и избор на изпълнители за изграждане на този важен за Пловдив проект.

 

До момента Община Пловдив е изградила по-малки колектори за справяне с голямото количество дъждовна вода - на „Коматевско шосе“ и на бул. „Менделеев“ до многофункционална спортна зала „Колодрума“.
„Благодаря на пловдивчани за търпението и разбирането, въпреки създалите се неудобства и екстремната обстановка“, сподели кметът Иван Тотев.

 

Main Menu