Печат на тази страница

Бойко Борисов направи оглед на гара Пазарджик и подкара влака, с час ще е по-бързо пътуването между София и Пловдив /видео/

11 Юни 2019 12:31

Министър-председателят Бойко Борисов направи оглед на приемното здание на гара Пазарджик. Тя е финансирана по Оперативна програма „Транспорт“ на стойност 3,63 млн. лв., от които 3,085 млн. лв. са от ЕС. Гара Пазарджик е завършена за 9 месеца в периода януари-септември 2014 г. Преди началото на проекта през гарата са минавали 231 000 пътници годишно. След модернизацията на гарата и на жп отсечката Септември-Пловдив броят на пътниците е нараснал на 260 000 души.Нова железопътна отсечка ще скъси времето за пътуване между София и Пловдив с над час.

Транспортният министър Росен Желязков пък допълни, че влаковете ще се движат със скорост от 160 до 200 км/ч.

"Това е предвидено и за съществуващи отсечки като Пловдив - Бургас. Трябва да се има предвид, че всеки 10 км/ч над 160 км/ч оскъпяват с 10% разходите. От София, като се започне, през "Подуяне", "Казичене", в Елин Пелин, Костенец - нови гари се правят. В Пазарджик е нова гарата, в Пловдив", допълни Желязков.

Това си е жп магистрала, отговори му Борисов.

От гара Пазарджик премиерът Борисов се качи на влак, с който ще премине по трасе за скоростно движение, изградено по европейските стандарти за проектиране на скоростни линии за пътнически превози.

Main Menu