ДАЗД се самосезира заради личните данни на 16-годишния, арестуван за тероризъм

11 Юни 2019 14:29

 

Агенцията за закрила на детето се самосезира заради личните данни на 16-годишното момче, арестувано за тероризъм в Пловдив, изнесени в публичното пространство, съобщи БНТ.

Експертите на Агенцията проверяват дали има извършено административно нарушение.

Те са поискали незабавни действия от социалното подпомагане и полицията в града за подкрепа на момчето и семейството му.

От Агенция припомнят, че отразяването на деца в медиите трябва да става при спазване на всички изисквания на законодателството.

Вчера пловдивските журналисти излязоха с протестна декларация и призоваха институциите да реагират заради неправомерното и неетично оповестяване на личната информация за ученика.

Припомняме, по-рано тази сутрин бившият главен секретар на МВР заяви, че България е застрашена от тероризъм, колкото всяка една друга страна.

Той призова и да не се унищожаваме бъдещето на едно 16-годишно дете.

Припомняме, че на 8 юни стана ясно, че за първи път у нас е предотвартен терористичен акт. Задържано беше 16-годишно момче, готвело терористична атака в Пловдив.

Адвокатът на момчето Емил Велинов заяви пред bTV, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да предизвика взрив.

Вчера вътрешният министър Младен Маринов подчерта, че промяната в оперативната обстановка налага създаването на антитерористични центрове у нас. 

Main Menu