АЕЖ: Ученикът от Пловдив не е бил защитен от държавата

11 Юни 2019 19:27

"Ученикът от Пловдив, за когото беше съобщено, че се е радикализирал, на първо място е жертва на опасна терористична мрежа, за която се твърди, че го е вербувала. Той не е бил защитен от държавата, а по-сериозни последствия са предотвратени единствено благодарение на навременната намеса на семейството му. За благодарност, че е изпълнило дълга си към обществото, това семейство е подложено на безпрецедентен тормоз от псевдомедия и нейните псевдожурналисти".

Това гласи позиция на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ-България).

От АЕЖ внасят сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), вътрешния министър Младен Маринов, председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Искането им е да се разследва изтичането на информация, известна единствено на служители на съдебната власт, МВР и/или ДАНС. Настояването е шефовете на тези институции да проверят за извършени дисциплинарни нарушения от техни служители.

 

От асоциацията ще настояват за санкция за агенцията, разкрила самоличността на детето. Те призовават за максимални санкции от страна на ДАЗД към медията, нарушила правилата.

"Отговорност за действията на ПИК може да бъде потърсена и от Агенцията за защита на личните данни. Незаконното разкриване на самоличността на детето категорично не е от обществен интерес и в този смисъл не бива да се третира като журналистическа дейност", пишат от АЕЖ и припомнят, че агенцията е разкрила самоличността на ученика, мястото където учи, подробности за семейството му.

Репортер на агенцията е разпитал съученици на момчето, без да е поискал и получил съгласието на възрастните, които отговарят за тях, пишат от асоциацията като казват, че самоличността на младежа не би била разкрита без съдействие на институциите.

От журналистическата асоциация питат и чия е била идеята за оповестяването на случая на пресконференция в Пловдив. "Важно е обществото да научи тази информация, за да си направи изводите дали разгласяването на случая не е евтин пиар ход на някоя от институциите, който освен до сериозни последици за личността на ученика и семейството му, води и до компрометиране на борбата с тероризма и националната сигурност на България", се казва в позицията им.

Резултатът от разгласяване на този случай е, че хората, които са вербували детето, могат да прикрият следите си и да се спасят от преследване. Осветено е най-ниското звено по веригата. Това със сигурност не е ефективна борба с терористична мрежа, пишат от асоциацията.

Камилски дол

Main Menu