Съюз за Пловдив срещу премахването на търговските обекти в подлезите на „Тримонциум“ и „Аптека Марица“ 

13 Юни 2019 11:16

 

Съветниците от „Съюз за Пловдив“ няма да подкрепят  предложението на администрацията за премахване на търговските обекти в подлезите „Тримонциум“ на бул. „Цар Борис III Обединител“ и „Аптека Марица“ на бул. „Шести септември“.

Ето и причините за категоричното ни несъгласие:

 

Първо, с това решение местната власт нанася пореден удар на дребния и средния бизнес. Търговците, които наемат помещения в подлезите, нямат възможност да инвестират в собствени магазини или да плащат високи наеми. С прекратяване  на договорите  Община Пловдив  ощетява десетки семейства, без отново никой от управлението да си е направил труда да ги уведоми предварително, да разговаря с тях и да им предложи алтернатива. Вместо това някой решава еднолично и ги оставя на улицата. 

Второ, администрацията  лишава  градския бюджет от приходи.

Трето, което е и най-важното – обрича подлезите на разруха. В Пловдив има много примери как изглеждат  пешеходните пространства под булевардите, където няма търговски обекти.  Подлезите на Цариградско шосе и бул. „Княгиня Мария Луиза“ са мръсни, без осветление, с изкъртени  решетки и надраскани стени. Опасен за преминаване  е подлезът под колелото на Водна палата. Вече няколко пъти се налага  общината да  дава пари за ремонт на подлеза  под бул. „Цар Борис III Обединител“, който постоянно се разбива.  

 

Четвърто,  Община Пловдив е лош стопанин. Почти всички концесионни договори са прекратени, защото концесионерите не са изпълнили задължителните инвестиционни програми. Но след  тях подземните съоръжения изглеждат още по-зле. През последните години  общината не е инвестирала нито лев  в подлезите на Чифте баня, под бул. „Христо Ботев“ срещу Централна гара, срещу  ПУ „Паисий Хилендарски“.  Няма никаква гаранция, че в подлезите „Тримонциум“ и „Аптека Марица“ ще бъде направен ремонт, след като се премахнат магазините. Това са само празни обещания. 

 

Проблемът е, че общинското ръководство няма никаква стратегия за поддръжка на подземните си съоръжения, които струват  милиони левове. Те са оставени напълно безстопанствени и се поддържат единствено от търговците и само там, където  все още ги има.

Main Menu