Празник на словото в район Северен

14 Юни 2019 13:12

Празник на словото събра в конферентната зала на район „Северен“ най-добре представилите се участници в провеждания за втора поредна година литературен конкурс, който е част от мащабната инициатива „Дъга на творчеството“.

По темата „Човекът, който ми подари светлина“ писаха ученици в две възрастови групи, а към тях се присъединиха със своите текстове и двама учители. Жанровото разнообразие - от есе към разказ и стихотворение - бе само един от факторите, които впечатлиха журито при избора на победителите и подгласниците им. Силно впечатление направиха изразените чувства, осмислянето на човешкото общуване като безценен източник на познание и самопознание, великата сила на любовта, която дава опора и вдъхновение на всеки - и на даряващия любов, и на ощастливения с нея.

Висока езикова култура – това пък беше отлика на всичките 31 конкурсни работи. В категория до 15 години най-висок сбор оценки получи есето на Виктория Нейкова от СУ „П.Яворов“ с преподавател М.Камбурова, а нейни подгласници бяха четирима ученици от СУ „П.Яворов“ и СУ „Хр.Данов“. В групата до 18 години първа се класира Неда Панайотова от ЕГ „Иван Вазов“, а нейни достойни конкуренти бяха четири млади авторки от ПГХТТ с преподавател Ю.Бохорова и ученичка от ЕГ „Пловдив“. Силно впечатление направиха и текстовете на двете учителки - Милена Новакова от ДГ „Славей“ и Розалина Петрова от ДГ „Дъга“, които с равен сбор се класираха на първо място в своята група.

Г-жа Лариса Кътова, изпълняващ функциите на кмет на района, поздрави участниците в конкурса и връчи грамоти и награди на 13-те призьори. Всеки отличен бе посрещан с най-характерното от неговия текст, а учителите с най-много победители М.Камбурова и Ю.Бохорова споделиха вълнението и гордостта си да работят с талантливите си ученици. Призьорите си тръгнаха с книги, които определиха като истинско бижу заради великолепното им оформление и, разбира се, заради съдържанието им, което със сигурност ще стане източник на светлина за мнозина

Main Menu