Уникалната изложба на пет съкровища в Пловдив прави по 4000 лева на седмица

18 Юни 2019 08:14

Истински бум прави откритата преди месец изложба Преоткритият свят на Стара Европа" в Регионалния археологически музей - Пловдив. Това съобщи директорът на музея доц. Костадин Кисьов. Той обяви, че приходите от билети за седмица са около 4000 лева. "Интересът е уникален за музея. Десетки групи минават през музея, както и много чужденци. Ние не сме правили никаква реклама на изложбата, но интересът е много голям. Изложбите от Гърция и Лувъра на египетския жрец, които бяха показани за първи път в България, бяха далеч от тези приходи.", каза доц. Кисьов. Той допълни, че билетът за музея е с нормалната си цена от 5 лева.

Изложбата "Преоткритият свят на Стара Европа" представя Пловдив като един от най-старите и живи градове в Европа, а България - като наследник на една от най-древните европейски цивилизации. Представени са 250 експоната, свързани с най-ранната история на града от VII - III хил. пр. Хр., както и златните съкровища от Вълчитрън (Плевенско), Хотница (Велико Търновско), Рупите (Петричко) и Дъбене (Карловско), свързани с най-ранната тракийска култура в България. Представен е, като отделен акцент, и оригиналът на Панагюрското златно съкровище. Посетителите ще могат да видят находки от праисторическите могили Яса тепе 1 и 2, Небет тепе и други, които показват как се е зародил живота в Пловдив преди 8000 години.

Музеят ще представи и най-ценните си експонати от фонда свързани с траките и античността от Пловдив и региона - уникалният шлем-маска на знатен тракиец, бойният тракийски шлем от село Брестовица, накити и други.

 

Main Menu