Борисов и Заев откриват Втория икономически форум в Пловдив

26 Юни 2019 07:50

Премиерите на България и на Северна Македония Бойко Борисов и Зоран Заев заедно откриват втория икономически форум в Пловдив. Двамата ще се видят по обяд след обострянето на отношенията между двете страни заради споровете за националността на Гоце Делчев, роден като Георги Николов Делчев.

Скопие предложи паметта на революционера да бъде чествана заедно от двете държави на 7 октомври. Това е датата, на която костите му са предадени от комунистическата власт в България на тогавашна Югославия.

София категорично отхвърли това предложение и заяви, че ще повдигне нерешените исторически въпроси по време на преговорите за членство на Северна Македония с Европейския съюз.

Това е само един от фрагментите за изчистване на историческите спорове, с които се занимава Българо-македонската комисия за изчистване на историческите спорове.

 

Сред обсъжданите теми ще бъдат европейската перспектива пред Западните Балкани, очакванията от новия Европейски парламент и новата Еврокомисия, демографските и здравни проблеми, пътната карта на България към "чакалнята" на Еврозоната - ЕРМ II, привличането на чужди инвестиции, енергийната и цифрова политика на ЕС.

В дискусиите ще се включат вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева, министрите Теменужка Петкова, Росен Желязков и Николина Ангелкова, както и еврокомисар Мария Габриел. Във форума ще участват и над 40 водещи личности и анализатори, които формират общественото мнение в Европа.

Пловдивският икономически форум се организира от Делфийски икономически форум със седалище Атина и от Центъра за либерални стратегии.

Main Menu